Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Duhovnik Sašo Kovač (foto: Osebni arhiv)
Duhovnik Sašo Kovač | (foto: Osebni arhiv)

Sašo Kovač: Upanje ne osramoti, ampak daje smisel in pogum

Cerkev na Slovenskem | 14.04.2020, 09:16 Uredništvo Radia Ognjišče

V rubriki "Ostanímo povezano občestvo" nas je na veliko soboto nagovoril župnik župnije Zagradec Sašo Kovač.

Bratje in sestre.

Veseli se zdaj nebeška množica angelov ... veselite se božji služabniki ... Veseli se vsa zemlja, ožarjena s takim sijajem in razsvetljena od bleska večnega Kralja. Čudovita svetloba svete luči je rdeča nit vse velikonočne vigilije. Kako se počuti nekdo, ki se prvič udeleži današnjega bogoslužja?

Zvečer stopimo v cerkev. Vse luči so ugasnjene. Duhovnik zunaj prižge velikonočni ogenj in pripravi velikonočno svečo. Stojimo v klopi in držimo majhno neprižgano svečko. Ko duhovnik s prižgano velikonočno svečo hodi proti oltarju, cerkev vzvalovi v svetlobi. Ljudje ob sveči prižigajo svoje in plamen podajajo sosedom. Prisluhnemo čudoviti starodavni hvalnici velikonočni sveči.

Ko poslušamo starozavezna berila, opazimo, da vedno večja svetloba v cerkvi zrcali Božje razodetje, ko je v svojem ljudstvu razkrival načrt za odrešenje. Od zgodbe o stvarjenju do predpodobe zveličanja v Izakovi daritvi in delitvi rdečega morja. Od prerokb odrešilne zveste Božje ljubezni in luči njegove modrosti do obljube nove zaveze z novimi srci in Božjim duhom, ki prebiva v nas. V mehkem soju v cerkvi spoznavamo, kako je obljubljeno zveličanje v teku stoletij postalo jasnejše.

Nato zaslišimo Slavo in na lepem se prižgejo prav vse luči. Zamežikamo zaradi močne svetlobe in prisluhnemo Pismu apostola Pavla Rimljanom, ki opisuje svobodo pred grehom in novo življenje, ki so ga napovedovali preroki. Potem ko zapojemo dolgo pričakovano Alelujo, zaslišimo veselo novico: Kristus je vstal! Zveličanje je prišlo, obljube so izpolnjene. Kar je bilo napovedano, se je uresničilo v Jezusu. Kako bogato strnjen povzetek zgodovine Odrešenja.

Tako bi bilo ob navadnih časih, letos pa z malimi spremembami, pred računalniškimi ali televizijskimi ekrani, ki pa ne odvzamejo teže besednih zloženk, ki sestavljajo celotno sliko. Življenje je močnejše od smrti, ljubezen močnejša od sovraštva. To upanje ne osramoti, ampak daje smisel in pogum, da z vedrim pogledom zremo v prihodnost.

Vse te milosti se začenjajo z Božjim vzklikom: »Bodi svetloba!« Uresniči se, ko svetloba velikonočnega jutra razsvetli svet. Ko bo jutri znova zasijala luč, molimo, da bo vstali Kristus v našem srcu zasijal svetleje kot kdaj koli prej. Radostno velikonočno Alelujo vam želim.

Cerkev na Slovenskem, Duhovnost, Pozitiva, Ostanimo povezano občestvo
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...