Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Alojz Uran (foto: Rok Mihevc)
Alojz Uran | (foto: Rok Mihevc)

H Gospodu je odšel nadškof msgr. Alojz Uran

Slovenija | 11.04.2020, 12:00 msgr. Franci Trstenjak

V jutru velike sobote je v Gospodu zaspal upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Radijci smo hvaležni za njegovo prijateljstvo in dobroto, njegov zgled pokončnosti, odgovornosti in zvestobe. Bil je pravi pastir po Jezusovem zgledu.

Gospod, naš Bog,
svojemu služabniku nadškofu Alojzu si kot nasledniku apostolov zaupal škofovsko službo.
Prosimo te, sprejmi ga v družbo svetih pastirjev v nebesih.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Msgr. Alojz Uran se je rodil leta 1945 v Spodnjih Gameljnah kot tretji otrok kmečkih staršev. Leta 1964 je maturiral na bežigrajski gimnaziji, nato je študiral na teološki fakulteti. Po končanem študiju ga je 29. junija 1970 takratni ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik posvetil v duhovnika.

Najprej je opravljal službo stolnega vikarja oz. kaplana v župniji sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer je bil vse do leta 1973, ko je odšel na študij v Rim, kjer je opravil katehetsko pedagoško specializacijo.
Leta 1977 je postal rektor malega semenišča pri sv. Petru v Ljubljani, tri leta kasneje pa je bil imenovan za župnika v župniji Ljubljana – Šentvid.

Papež Janez Pavel II. ga je 16. decembra 1992 imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa, 6. januarja 1993 pa je bil posvečen v Rimu izpod rok papeža Janeza Pavla II.

Bil je član Škofijskega in Medškofijskega katehetskega sveta, član in voditelj Komisije za duhovne poklice ter predavatelj na Teološko-pastoralni šoli. Pripravljal je tudi prvi papežev obisk leta 1996.

Od leta 2000 do 2006 je bil delegat Slovenske škofovske konference za Slovence po svetu. Papež Janez Pavel II. ga je oktobra 2004 imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Leta 2007 je bil izvoljen za predsednika Slovenske škofovske konference. 28. novembra 2009 je papež Benedikt XVI. sprejel njegov odstop s položaja ljubljanskega nadškofa in metropolita, za katerega je zaprosil zaradi slabega zdravstvenega stanja.

Na Tržaškem je živel do leta 2016. Bil je velik ljubitelj petja. Nadškof Alojz Uran je bil zvest prijatelj Radia Ognjišče, pogosto je romal z nami, se udeleževal radijskih počitnic ter pripravljal kateheze.

Nadškof Zore: Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja

Na veliko soboto naš Gospod Jezus Kristus počiva v grobu. Kristjani se s hvaležnostjo spominjamo njegove daritve na križu, ko nam je izkazal ljubezen do konca – do tiste čudovite prošnje: »Oče, odpusti jim.« To nam razodeva, kako daleč gre Božja ljubezen. Nič je ne zaustavi. Nič in nihče.

V to ljubezen se je v današnjem jutru preselil zaslužni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Že dobre tri mesece ga je bolezen pridruževala Gospodovemu trpljenju. Prestal je več operacij. Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo. »Molite, naj Gospod stori, kar je zame najbolje.« V zadnjem času je bil Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer nismo mogli obiskovati. Tudi to je sprejel kot del svoje daritve.

Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja. Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega duhovništva in škofovstva. In Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega dobrega in veselega srca. Naj ga Gospod sprejme v svoje kraljestvo, vse vas pa vabim, da zanj molimo in darujemo svete maše. Naj počiva v miru.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...