Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Radijske počitnice so prestavljene! (foto: ARO)
Radijske počitnice so prestavljene! | (foto: ARO)

Predstavljamo Radijske počitnice 2020

03.02.2020, 19:34

18. radijske počitnice so prestavljene. Predvidoma bodo od 14. do 20. septembra na Madžarskem. Izbrali smo madžarski zdraviliški kraj Zalakaroš, ki je oddaljen od slovenske meje uro vožnje (55 km). Pred desetletji so ob iskanju nafte odkrili vrelec zdravilne tople vode, ki privre na dan pri 96. stopinjah Celzija. Vsebinska sestava termalne vode je edinstvena v Evropi. Voda ime številne zdravilne učinke in je zelo priljubljena pri ljudeh s težavami z okostjem, kožo in dihali.

Termalni kompleks obsega 12 hektarov zelene površine. Za obiskovalce zdravilišča je na voljo kar 19 bazenov, 10 zunanjih in 9 notranjih. Skupna površina zunanjih bazenov meri 5 tisoč kvadratnih metrov, površina notranjih bazenov pa 1500 kvadratnih metrov. Termalni kompleks obsega 12 hektarov zelene površine.

CENA na osebo je 590 €

Prijave v poslovalnicah Kompasa in na tel. številki 080 19 60

Streho nad glavo in hrano nam bo dajal HOTEL & SPA PARK INN (by Radisson), ki je sodobno opremljen in moderen hotel. Vsaka soba ima balkon in je opremljena s sodobnim LED televizorjem, brezplačnim brezžičnim internetom, klimatsko napravo, malim hladilnikom in sefom. Hotel stoji na začetku Zalakaroša, a do samega središča, kjer so trgovinice in različni lokali, je morda kakšen dober kilometer, kar je nedvomno dobro za kakšen sprehod v jutranjih ali večernih urah.

Pogled na vhod v hotel
Pogled na vhod v hotel © Kompas

Celodnevni izlet okoli Blatnega jezera

V času počitnic, ki bodo od 15. do 21. junija 2020, bomo imeli celodnevni izlet okoli Blatnega jezera, ki meri 596 kvadratnih kilometrov. Prvi postanek bomo naredili v prikupnem letovišču Šiofok. Nadaljevali bomo do mesta Vezsprem, ki je eno najstarejših madžarskih mest. Zgrajeno je podobno kot Rim na sedmih gričih in ima lepo baročno podobo. Veszprem se pohvali z lepo katedralo svetega Mihaela, katere začetki segajo v leto 1001. Leta 1981 je sveti papež Janez Pavel II. katedrali podelil naslov "manjša bazilika". Po ogledu Veszprema bomo pot nadaljevali do polotoka in vasice Tihany, katere ponos je benediktinski samostan in cerkev iz leta 1055. Za vasico Tihany pravijo, da je najlepši kraj na Madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Skoraj vsaka hiša ima trgovino s spominki ali gostišče s prenočišči, kjer ponujajo tradicionalne jedi. Morda še informacija, koliko kilometrov bomo prevozili v času celodnevnega izleta: 270 kilometrov.

Dva fakultativna izleta

V času letošnjih počitnic bo Kompas pripravil tudi dva fakultativna izleta. In z enim boste lahko obiskali madžarsko prestolnico - Budimpešto, ki je od Zalakaroša oddaljena 200 km, kar ni tako daleč. Budimpešta ponuja veliko lepih znamenitosti, ki sodijo v sam vrh evropskih biserov. Kdor še ni obiskal glavnega mesta Madžarske, bo imel na počitnicah lepo priložnost in mu gotovo ne bo žal, če se bo odločil za izlet.

Soba
Soba © Kompas

Na kratko o programu

Za prvi dan letošnjih počitnic, ki bo 15. junija, načrtujemo, da bo odhod iz Ljubljane ob 6.00. V tem prvem dnevu se bomo ustavili v mestu Sombotel, ki je glavno mesto Železne županije. Pot od Ljubljane do Sombotela bo dolga 310 kilometrov. Sombotel velja za eno najstarejših madžarskih mest, saj ga je ustanovil leta 43 rimski cesar Klavdij. Današnje ime je povezano s "soboto" in izhaja iz časov, ko je bil na ta dan tržni dan. Romarjem je Sombotel poznan kot rojstno mesto svetega Martina in zato so vzpostavljene mnoge vezi z evropskimi mesti. Mesto je moderno, kulturno, univerzitetno in škofijsko središče. Nedvomno bo zanimiv ogled katedrale, ki lahko sprejme kar 5000 ljudi. Predvidoma bomo v katedrali imeli sveto mašo. In pot od Sombotela do počitniškega cilja, Zalakaroša, bo dolga 100 km. Tako pričakujemo prihod v hotel v poznem popoldnevu.

V zadnjem počitniškem dnevu, ki bo v nedeljo, 21. junija, se bomo na poti domov predvidoma ustavili v Turnišču in v Marijini cerkvi obhajali sveto mašo. Predvidevamo, da bi se v Ljubljano vrnili v poznem popoldnevu, saj je pot med Zalakarošom in Ljubljano dolga le 270 km.

CENA NA OSEBO je 590 €

CENA VKLJUČUJE:

 • avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji,
 • 6 polpenzionov v dvoposteljnih sobah v predvidenem hotelu
 • oglede v prvem in zadnjem dnevu po programu
 • izlet okoli Blatnega jezera
 • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Vzajemna
 • stroške vodenja in organizacije potovanja ter ddv

OBVEZNO DOPLAČILO V HOTELU bo turistična taksa, ki znaša 1 evro in 70 centov na noč in to za vsako osebo. Ker bomo spali šestkrat - bo taksa znašala 10 evrov in 20 centov.

Doplačilo bodo tudi administrativni stroški prijave v višini 20 evrov, vendar se ti stroški ne računajo po osebi, marveč po računu. Če vas bo na enem računu več prijavljenih, bo samo enkratni strošek 20 evrov.

In še ostala doplačila:

 • za enoposteljno sobo 90€
 • zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,2 % osnovne cene
 • za ponudbo all inclusive 105€: Poleg zajtrka in večerje na razpolago še dopoldanska in popoldanska malica, samopostrežno kosilo in pijača od 7. do 21:30: Brezalkoholna pijača iz »šankomata«, kava, čaj, točeno pivo in lokalno vino.

Popusti:
za odraslo osebo na 3. ležišču v sobi: 40 €

Cena za otroke:

 • Otrok do 6.leta (skupaj z dvema odraslima, na tretjem ležišču): 200 €
 • Otrok od 6. do 12. leta na tretjem ležišču: 400 €

Odhodi avtobusov bodo, če bo dovolj prijav - najmanj 20:
Vrtojba, Ajdovščina, Postojna, Logatec, Vrhnika, Škofja Loka, Kranj, Brežice, Novo mesto, Domžale, Celje in Maribor. Glavno mesto odhoda je Ljubljana.

IZLETA ZA DOPLAČILO:

BUDIMPEŠTA – celodnevni izlet

Po maši vožnja do Budimpešte. Krožni ogled Peštanskega dela: parlament, opera, Andrassyjev bulevar... Sprehod po Trgu junakov, Mestnemu parku in Vajdahunyadijevem dvorcu ter ogled notranjosti največje sakralne zgradbe, cerkve sv. Štefana. Obisk arhitektonsko zanimive centralne tržnice, kjer bo možnost za okrepčitev z madžarskimi dobrotami ali za nakup specialitet. Obisk palače čudežev. Vzpon na grajski grič in peš ogled gradbenih mojstrovin Budimske četrti: Kraljeva palača, Matjaževa cerkev, Ribiška utrdba ... panoramska vožnja na Citadelo. Sprehod po elitni nakupovalni peš-ulici Váci. Slovo z "viszontlátásra" in povratek v hotel v času za večerjo.

Budimpešta
Budimpešta © Kompas

LENDAVSKE GORICE IN PARADIŽNIK – poldnevni izlet

Po sveti maši poldnevni izlet v Lendavske gorice. V Dolgovaških goricah so leta 2015 zgradili 53,5 m visok razgledni stolp Vinarium, na katerega se je povzpelo že preko 300.000 obiskovalcev. Vzpon na stolp, ki v lepem vremenu omogoča čudovit razgled na 4 države v okolici. Po ogledu vožnja do vasi Renkovci pri Turnišču v Prekmurju kjer pridelujejo odličen slovenski paradižnik Lušt. Postanek za ogled (zunanji) rastlinjakov, v katerih pridelujejo paradižnik. Po ogledu degustacija več vrst njihovega paradižnika. Sledi dober opoldanski prekmurski bograč in vožnja v Bogojino, kjer si boste ogledali Plečnikovo cerkev. Pred povratkom v hotel pa še ogled vinske kleti z degustacijo.

Sombotel
Sombotel © Kompas

Prijave v poslovalnicah Kompasa in na tel. številki 080 19 60

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.

O avtorju