Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Praga (foto: Jakub Hruška / Pixabay)
Praga | (foto: Jakub Hruška / Pixabay)

Izlet v Prago prestavljen na 2. do 4. oktober 2020

01.06.2020, 11:16

Že nekaj let vas Radio Ognjišče v septembru povabi na vandranje po lepih in zanimivih krajih Evrope. Za leto 2020 smo izbrali Prago, ki opravičeno velja za enega od evropskih biserov. Ob odkrivanju in spoznavanju znamenitosti Češke in njenega glavnega mesta, bomo poskrbeli tudi za duhovno obogatitev, saj bo vsak dan sveta maša. Izlet je prestavljen na 2. do 4 oktober.

CENA: 249 EUR (45 oseb),
289 EUR (35 oseb)

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, predornine in parkirnine, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v pivnici, vstopnini za ogled Loreta in Hradčane ter voden ogled samostana na Svati Hori (skupaj cca. 25 EUR), vsi zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba izleta, nezgodno zavarovanje in DDV.

PRIJAVE: 02 252 16 19 (Aritours)

Možno doplačilo:

  • enoposteljna soba 60 EUR,
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,83 EUR).
  • odstopnina: 11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).
  • prijavnina: 15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Okvirni program:

1. dan: Slovenija – Svata Hora – Praga
Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Avstrijo do Dunaja in naprej na Češko do SVATE HORE, ki je najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere Božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol. Po maši nadaljevanje poti do hotela v Pragi, večerja in nočitev.

2. dan: Praga
Zajtrk. Dan namenimo PRAGI, eni najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo v predel mesta imenovan VINOHRADI. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih. Po maši se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks HRADČANI. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida, ki je pravi biser Prage in Hradčanov, so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, sv. Vojteha tudi grob Barbare Celjske, ... Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« V bližnji romarski cerkvi Loreto pa si ogledamo še kopijo Nazareške »svete hiše«. V nadaljevanju se spustimo v mestno središče, kjer se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, ... V krasni Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Še nekaj prostega časa za samostojne oglede nato pa naš čaka še pristno češko doživetje v eni od praških pivnic, kjer si ob večerji obvezno privoščimo še kozarec piva ali dva. Nočitev v hotelu.

3. dan: Praga – Brno – Slovenija
Po zajtrku vožnja v BRNO in ogled starega mestnega središča moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Sprehodimo se po prostranem Zelenjavnem trgu z lepim vodnjakom, mimo zanimivega ukrivljenega pročelja stare mestne hiše, možička na Jakobovi cerkvi, Mahenovega gledališča, ... ter se povzpnemo do mogočne gotske katedrale Sv. Petra in Pavla, katere zvonovi bijejo ob 11.00 namesto ob 12. uri. Po maši še nekaj prostega časa za nakupe in zadnje češko pivo in že smo na poti proti domu, kamor se vrnemo v večernih urah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...

O avtorju