Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Jaslice (foto: Unsplah)
Jaslice | (foto: Unsplah)

Prvi Sveti večer: Že diši po svežem mahu in kadilu

24.12.2019, 12:19 Silvestra Sadar

Bliža se Sveti večer in po domovih že diši po svežem mahu. Nanj bomo pod božično drevesce postavili jaslice, ki upodabljajo rojstvo Jezusa Kristusa.

Med motivi so Sveta družina, angel miru, pastirji kot predstavniki poljedelske kulture ter modri z Vzhoda, ki simbolizirajo poklon znanosti in vladarjev novorojenemu Gospodu. Smreka je v prvih upodobitvah simbolizirala raj. Okrašena je bila z rdečimi jabolki – prepovednimi sadeži – in piškoti, ki so predstavljali hostije. Drevesce je vedno okronano z betlehemsko zvezdo, ki je Svete tri kralje vodila do Kristusa.

Pred odhodom na polnočne maše nas Cerkev vabi, da svoje hiše med prepevanjem božičnih pesmi pokropimo z blagoslovljeno vodo in jih pokadimo s kadilom, otroke pa, naj prižgejo svoje krstne sveče in jih med blagoslovom držijo v rokah. Pri tem si lahko pomagamo z molitveniki, ki večinoma vsebujejo besedilo obreda.

Ko ljudje fotografiramo, to počnemo z namenom, da bi se spominjali in podoživljali, kar smo videli. Zato katoliška Cerkev  upodablja tudi najsvetejše trenutke, zato postavljamo jaslice. Spominjati se želimo učlovečenja, zbližanja presežnega in ustvarjenega. Tu je  Marijina ženska ponižnost in Jožefova moška zvestoba ter razumevanje. Gre za zelo osebne stvari, saj gre za naše odrešenje.

Tudi vzgojiteljice v vrtcu Nazaret v Štepanji vasi ob zgodbi Jezusovega rojstva vzgajajo za osebni odnos.  Vzgojiteljica in vodja vrtca Marijina sestra Petra Mohorko: "Otroci zelo radi svojo igračko dojenčka vzamejo, ga kopajo, negujejo, previjajo, oblačijo. To je zelo konkretna priprava na praznik in tudi na življenje." Pa ne samo to ... "Zelo lepo je vsako leto videti kar nakaj mam, ki pričakujejo otroka, in otroci potem v skupini o tem veliko pripovedujejo in se dejansko cela skupina pripravlja na to rojstvo."

Konkretni so želeli biti tudi študenti iz Sostrega. V postavljanje jaslic so vključili celotno župnijo. David Janušič: "Ideja, da vsak lahko naredi svojo ovco in prinese svoj del jaslic od doma, se nam je zdela v redu. Mislim, da je uspelo in tisti, ki je hotel biti del jaslic, to sigurno tudi je."

Med postavljanjem jaslic danes je tako čas za razmislek o tem, kakšen odnos imamo do življenja in do odrešenja, ki ima svoje korenine v Veliki noči in Kristusovem vstajenju od mrtvih. Bodimo osebni, naj bo naša misel naravna in nadnaravna, saj je takšno tudi Božje učlovečenje. Domove, kjer preživljamo najpomembnejše trenutke življenja, naj bi blagoslovili še na večer starega leta in na predvečer Svetih Treh kraljev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...

O avtorju