Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jaslice (foto: Unsplah)
Jaslice | (foto: Unsplah)

Prvi Sveti večer: Že diši po svežem mahu in kadilu

Slovenija | 24.12.2019, 12:19 Silvestra Sadar

Bliža se Sveti večer in po domovih že diši po svežem mahu. Nanj bomo pod božično drevesce postavili jaslice, ki upodabljajo rojstvo Jezusa Kristusa.

Med motivi so Sveta družina, angel miru, pastirji kot predstavniki poljedelske kulture ter modri z Vzhoda, ki simbolizirajo poklon znanosti in vladarjev novorojenemu Gospodu. Smreka je v prvih upodobitvah simbolizirala raj. Okrašena je bila z rdečimi jabolki – prepovednimi sadeži – in piškoti, ki so predstavljali hostije. Drevesce je vedno okronano z betlehemsko zvezdo, ki je Svete tri kralje vodila do Kristusa.

Pred odhodom na polnočne maše nas Cerkev vabi, da svoje hiše med prepevanjem božičnih pesmi pokropimo z blagoslovljeno vodo in jih pokadimo s kadilom, otroke pa, naj prižgejo svoje krstne sveče in jih med blagoslovom držijo v rokah. Pri tem si lahko pomagamo z molitveniki, ki večinoma vsebujejo besedilo obreda.

Ko ljudje fotografiramo, to počnemo z namenom, da bi se spominjali in podoživljali, kar smo videli. Zato katoliška Cerkev  upodablja tudi najsvetejše trenutke, zato postavljamo jaslice. Spominjati se želimo učlovečenja, zbližanja presežnega in ustvarjenega. Tu je  Marijina ženska ponižnost in Jožefova moška zvestoba ter razumevanje. Gre za zelo osebne stvari, saj gre za naše odrešenje.

Tudi vzgojiteljice v vrtcu Nazaret v Štepanji vasi ob zgodbi Jezusovega rojstva vzgajajo za osebni odnos.  Vzgojiteljica in vodja vrtca Marijina sestra Petra Mohorko: "Otroci zelo radi svojo igračko dojenčka vzamejo, ga kopajo, negujejo, previjajo, oblačijo. To je zelo konkretna priprava na praznik in tudi na življenje." Pa ne samo to ... "Zelo lepo je vsako leto videti kar nakaj mam, ki pričakujejo otroka, in otroci potem v skupini o tem veliko pripovedujejo in se dejansko cela skupina pripravlja na to rojstvo."

Konkretni so želeli biti tudi študenti iz Sostrega. V postavljanje jaslic so vključili celotno župnijo. David Janušič: "Ideja, da vsak lahko naredi svojo ovco in prinese svoj del jaslic od doma, se nam je zdela v redu. Mislim, da je uspelo in tisti, ki je hotel biti del jaslic, to sigurno tudi je."

Med postavljanjem jaslic danes je tako čas za razmislek o tem, kakšen odnos imamo do življenja in do odrešenja, ki ima svoje korenine v Veliki noči in Kristusovem vstajenju od mrtvih. Bodimo osebni, naj bo naša misel naravna in nadnaravna, saj je takšno tudi Božje učlovečenje. Domove, kjer preživljamo najpomembnejše trenutke življenja, naj bi blagoslovili še na večer starega leta in na predvečer Svetih Treh kraljev.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...