Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež Frančišek: Sledimo Mariji v njeni ponižnosti in predanosti Bogu

Svet | 14.12.2019, 12:02 s. Brigita Zelič

Na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je papež Frančišek, z okna apostolske palače, nagovoril romarje zbrane na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po molitvi in blagoslovu je najprej vse seznanil z včerajšnjo beatifikacijo v Gvatemali, kjer je bil med blažene prištet redovnik Giacomo Miller. Leta 1982 je v državljanski vojni, kot vzoren vzgojitelj mladih, bil umorjen iz sovraštva do vere. Za tem je sveti oče povabil, naj z molitvijo podpremo jutrišnje pariško srečanje voditeljev Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije z namenom končanja konflikta na vzhodu Ukrajine.

Sveti oče je sicer opoldanski nagovor v celoti posvetil razmišljanju o Mariji, katere praznik brezmadežnega spočetja se nahaja v adventu, ki je čas pričakovanja uresničitve Božje obljube. Praznik Brezmadežne naznanja, da se je nekaj uresničilo že pred rojstvom Device Marije. Postavlja nas v trenutek, ko je Marijino življenje začelo utripati pod srcem njene matere. Že tam je bila navzoča Božja posvečujoča ljubezen, ki jo je varovala pred okužbo zla, ki je skupna dediščina človeške družine.

V evangeliju odmeva angelov pozdrav Mariji: »Veseli se, milosti polna: Gospod je s teboj« (LK 1,28). Bog si jo je, po papeževem prepričanju, vedno zamišljal kot bitje polno milosti, napolnjeno z njegovo ljubeznijo. Vendar morajo biti izpolnjeni pogoji. Zato pravi: »Če hočemo biti izpolnjeni, je treba pripraviti prostor, izpraznite se samih sebe, stopiti ob stran. Tako kot je to storila Marija, ki je znala poslušati Božjo besedo, popolnoma zaupati njegovi volji in jo brezpogojno sprejeti v svoje življenje. In to tako celovito, da je Beseda v njej postala človek. Zaradi njenega "da" se je to lahko zgodilo.«

Ob angelovem oznanjenju se Marija ne podaja v dolga razglabljanja in ne postavlja Bogu zaprek. Vse svoje bitje in osebno življenjsko zgodbo nemudoma izroči Bogu, naj ju on vodi do polnosti lepote in svetosti: »Ko tako Marija popolnoma ustreza Božjemu načrtu zanjo, postane »vsa lepa, vsa sveta«, vendar brez najmanjše sence samovščečnosti. Ponižna je. Mojstrovina je, a ostaja ponižna, majhna, uboga. V njej odseva Božja lepota, ki je vsa ljubezen, milost, podarjanje samega sebe.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj sledimo Marijinemu zgledu ponižne razpoložljivosti za Boga sredi vsakodnevnega služenja v ljubezni. Nato je povabil, naj se mu danes popoldne v duhu pridružimo na njegovem romanju v baziliko Marije Snežne v Rimu. Od tam se bo po molitvi napotil na Španski trg, kjer se nahaja veličasten kip Marije Brezmadežne, kjer bo skupaj z zbrano množico počastil našo nebeško Mater.

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju