Slavi Košir
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež Frančišek: Sledimo Mariji v njeni ponižnosti in predanosti Bogu

14.12.2019, 12:02 s. Brigita Zelič

Na praznik brezmadežnega spočetja Device Marije je papež Frančišek, z okna apostolske palače, nagovoril romarje zbrane na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po molitvi in blagoslovu je najprej vse seznanil z včerajšnjo beatifikacijo v Gvatemali, kjer je bil med blažene prištet redovnik Giacomo Miller. Leta 1982 je v državljanski vojni, kot vzoren vzgojitelj mladih, bil umorjen iz sovraštva do vere. Za tem je sveti oče povabil, naj z molitvijo podpremo jutrišnje pariško srečanje voditeljev Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije z namenom končanja konflikta na vzhodu Ukrajine.

Sveti oče je sicer opoldanski nagovor v celoti posvetil razmišljanju o Mariji, katere praznik brezmadežnega spočetja se nahaja v adventu, ki je čas pričakovanja uresničitve Božje obljube. Praznik Brezmadežne naznanja, da se je nekaj uresničilo že pred rojstvom Device Marije. Postavlja nas v trenutek, ko je Marijino življenje začelo utripati pod srcem njene matere. Že tam je bila navzoča Božja posvečujoča ljubezen, ki jo je varovala pred okužbo zla, ki je skupna dediščina človeške družine.

V evangeliju odmeva angelov pozdrav Mariji: »Veseli se, milosti polna: Gospod je s teboj« (LK 1,28). Bog si jo je, po papeževem prepričanju, vedno zamišljal kot bitje polno milosti, napolnjeno z njegovo ljubeznijo. Vendar morajo biti izpolnjeni pogoji. Zato pravi: »Če hočemo biti izpolnjeni, je treba pripraviti prostor, izpraznite se samih sebe, stopiti ob stran. Tako kot je to storila Marija, ki je znala poslušati Božjo besedo, popolnoma zaupati njegovi volji in jo brezpogojno sprejeti v svoje življenje. In to tako celovito, da je Beseda v njej postala človek. Zaradi njenega "da" se je to lahko zgodilo.«

Ob angelovem oznanjenju se Marija ne podaja v dolga razglabljanja in ne postavlja Bogu zaprek. Vse svoje bitje in osebno življenjsko zgodbo nemudoma izroči Bogu, naj ju on vodi do polnosti lepote in svetosti: »Ko tako Marija popolnoma ustreza Božjemu načrtu zanjo, postane »vsa lepa, vsa sveta«, vendar brez najmanjše sence samovščečnosti. Ponižna je. Mojstrovina je, a ostaja ponižna, majhna, uboga. V njej odseva Božja lepota, ki je vsa ljubezen, milost, podarjanje samega sebe.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj sledimo Marijinemu zgledu ponižne razpoložljivosti za Boga sredi vsakodnevnega služenja v ljubezni. Nato je povabil, naj se mu danes popoldne v duhu pridružimo na njegovem romanju v baziliko Marije Snežne v Rimu. Od tam se bo po molitvi napotil na Španski trg, kjer se nahaja veličasten kip Marije Brezmadežne, kjer bo skupaj z zbrano množico počastil našo nebeško Mater.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Papež in Sveti sedež , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

O avtorju