Jože Bartolj
Andrej Jerman
Marta Jerebič
Gala koncert Radia Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Gala koncert Radia Ognjišče

VIDEO in FOTO: Nekoč so bile sanje ... a zdaj praznujemo 25 let!

25.11.2019, 15:08 Robert Božič

Jubilejni 25. gala koncert Radia Ognjišče se je začel z znamenito pesmijo Blagoslovi, ki je nastala ob našem desetem rojstnem dnevu. "Želimo si, da se "žegen neba" dotakne prav vsakega izmed vas, ki ste v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in vseh, ki spremljate neposredni prenos," je uvodoma zaželel naš glavni urednik msgr. Franci Trstenjak in dodal: "Želim vam, da vam Vsemogočni podari svoj mir in naj vas njegova tolažba spremlja na vsakem koraku!"

Večer je nato v pesmi in besedi odmeval podobno kot čutimo radijci ob našem vsakodnevnem delu. V trdni veri in zaupanju v Božjo previdnost, v ljubezni do domovine in globoki zahvali vsem, ki nam s svojo dobroto omogočate uresničevati naše poslanstvo.

Ni lahko 25 let za toliko okusov skrbet ...

Tako kot so v našem programu zastopane vse zvrsti glasbe, je pestra glasbena izbira zaznamovala tudi letošnji 25. gala koncert. Vsem, ki ste se se ga udeležili ali ga spremljali prek neposrednega prenosa pa bo verjetno v ušesih še dolgo odmevala točka, ki so jo pripravili radijci: Petra, Urša, Jure in Marjan.

Na hudomušen način so poskušali pojasniti dilemo, s katero se radijci pogosto ubadamo, kako tudi prek glasbenega izbora nagovarjati čim širšo publiko, različnih generacij in različnih glasbenih okusov. Po aplavzih sodeč, nam to krmerjenje kar uspeva.

Res se je tudi nocoj pokazalo, kot je v pesmi Tu smo doma ubesedila prof. Berta Golob, da smo "drug drugemu sestre in bratje..." in tudi želja radijcev, da bi brez gneva do tujih ljudi, ob delu, molitvi in petju naš rod še stoletja živel".

Nuška Drašček, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Eva Černe
Nuška Drašček, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Eva Černe © Rok Mihevc

Pa zdaj? Kako naprej?

Z vero, zaupanjem v Božjo previdnost in z vsakodnevno prošnjo za blagoslov pa si radijci ob srebrni obletnici našega delovanja še kako postavljamo tudi vprašanja o tem, kako odgovarjati na današnje izzive in kako našo plovbo na medijskih valovih usmerjati v prihodnje.

In eden od odgovorov so lahko tudi misli, ki jih je v zaključni pesmi letošnjega 25. gala koncerta z naslovom Naprej zapisal, nato pa tudi uglasbil naš radijski sodelavec Marjan Bunič:

Naj strah mi biča obraz,
naj strupene besede hromijo me,
naj kriči in preganja me čas,
naj trgajo dvomi srce,
jaz grem naprej!

Radijci na gala koncertu
Radijci na gala koncertu © Rok Mihevc
Ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika in Gala zbora pod vodstvom Tomaža Pirnata so to darilo ob srebrnem jubileju zapeli radijci: Urša Sešek, Petra Stopar, Jure Sešek, Andrej Jerman in Marjan Bunič.

Sicer pa so večer poleg radijcev zaznamovali nastopi odličnih glasbenic in glasbenikov in zasedb. Z nami so bili: Alenka Godec, Nuška Drašček, Kvatropirci, Mojca Bitenc, Ivan Hudnik, Klemen Torkar, Slovenski oktet, Nuša Derenda, Eva Černe, Irena Vrčkovnik, Irena Yebuah Tiran, Jože Vidic, Gregor Ravnik ter Mojca Bitenc Križaj. Mnoge nastope je spremljala zasedba Kranjci.

Stoječe ovacije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma
Stoječe ovacije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma © Rok Mihevc

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki
Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Robert Golob izvoljen za predsednika vlade

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni ...

Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...