Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Gala koncert Radia Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Gala koncert Radia Ognjišče

VIDEO in FOTO: Nekoč so bile sanje ... a zdaj praznujemo 25 let!

25.11.2019, 15:08 Robert Božič

Jubilejni 25. gala koncert Radia Ognjišče se je začel z znamenito pesmijo Blagoslovi, ki je nastala ob našem desetem rojstnem dnevu. "Želimo si, da se "žegen neba" dotakne prav vsakega izmed vas, ki ste v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in vseh, ki spremljate neposredni prenos," je uvodoma zaželel naš glavni urednik msgr. Franci Trstenjak in dodal: "Želim vam, da vam Vsemogočni podari svoj mir in naj vas njegova tolažba spremlja na vsakem koraku!"

Večer je nato v pesmi in besedi odmeval podobno kot čutimo radijci ob našem vsakodnevnem delu. V trdni veri in zaupanju v Božjo previdnost, v ljubezni do domovine in globoki zahvali vsem, ki nam s svojo dobroto omogočate uresničevati naše poslanstvo.

Ni lahko 25 let za toliko okusov skrbet ...

Tako kot so v našem programu zastopane vse zvrsti glasbe, je pestra glasbena izbira zaznamovala tudi letošnji 25. gala koncert. Vsem, ki ste se se ga udeležili ali ga spremljali prek neposrednega prenosa pa bo verjetno v ušesih še dolgo odmevala točka, ki so jo pripravili radijci: Petra, Urša, Jure in Marjan.

Na hudomušen način so poskušali pojasniti dilemo, s katero se radijci pogosto ubadamo, kako tudi prek glasbenega izbora nagovarjati čim širšo publiko, različnih generacij in različnih glasbenih okusov. Po aplavzih sodeč, nam to krmerjenje kar uspeva.

Res se je tudi nocoj pokazalo, kot je v pesmi Tu smo doma ubesedila prof. Berta Golob, da smo "drug drugemu sestre in bratje..." in tudi želja radijcev, da bi brez gneva do tujih ljudi, ob delu, molitvi in petju naš rod še stoletja živel".

Nuška Drašček, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Eva Černe
Nuška Drašček, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Eva Černe © Rok Mihevc

Pa zdaj? Kako naprej?

Z vero, zaupanjem v Božjo previdnost in z vsakodnevno prošnjo za blagoslov pa si radijci ob srebrni obletnici našega delovanja še kako postavljamo tudi vprašanja o tem, kako odgovarjati na današnje izzive in kako našo plovbo na medijskih valovih usmerjati v prihodnje.

In eden od odgovorov so lahko tudi misli, ki jih je v zaključni pesmi letošnjega 25. gala koncerta z naslovom Naprej zapisal, nato pa tudi uglasbil naš radijski sodelavec Marjan Bunič:

Naj strah mi biča obraz,
naj strupene besede hromijo me,
naj kriči in preganja me čas,
naj trgajo dvomi srce,
jaz grem naprej!

Radijci na gala koncertu
Radijci na gala koncertu © Rok Mihevc
Ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika in Gala zbora pod vodstvom Tomaža Pirnata so to darilo ob srebrnem jubileju zapeli radijci: Urša Sešek, Petra Stopar, Jure Sešek, Andrej Jerman in Marjan Bunič.

Sicer pa so večer poleg radijcev zaznamovali nastopi odličnih glasbenic in glasbenikov in zasedb. Z nami so bili: Alenka Godec, Nuška Drašček, Kvatropirci, Mojca Bitenc, Ivan Hudnik, Klemen Torkar, Slovenski oktet, Nuša Derenda, Eva Černe, Irena Vrčkovnik, Irena Yebuah Tiran, Jože Vidic, Gregor Ravnik ter Mojca Bitenc Križaj. Mnoge nastope je spremljala zasedba Kranjci.

Stoječe ovacije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma
Stoječe ovacije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma © Rok Mihevc

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju