Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vino in dobra hrana (foto: Pixabay)
Vino in dobra hrana | (foto: Pixabay)

Zgled sv. Martina vabi k veselju in dejavni dobroti

Kmetijstvo Robert Božič

Danes goduje sv. Martin, ki je pred 17. stoletji kot vojak jasno pokazal, kaj pomeni dejavna krščanska drža. Njegova velikodušna delitev plašča s prezeblim revežem je postala legenda. Vse njegovo kasnejše življenje redovnika, duhovnika in škofa, pa je njegove sodobnike predvsem z zgledom nagovarjalo k skromnosti do sebe in dobroti do soljudi.

Sveti Martin je bil človek srca, ki vidi, čuti in reagira. Zato ni čudno, da so ga ljudje imeli radi in njegov pristen zgled krščanske dobrote nagovarja še danes. Tudi v naših krajih mu je posvečenih veliko cerkva, na njegov god pa se "iz mošta dela vin", pravi star slovenski pregovor.

Mlada vina letnika 2019 obetajo

Letošnje leto je glede pridelave grozdja in posledično tudi vina spet bilo nekaj posebnega. Tamara Rusjan, svetovalka specialistka za vinarstvo na KGZ Nova Gorica pravi, da se je trgatev zaradi vremena zamaknila, na koncu pa je nagajal tudi dež: "Rdeče sorte morda niso ravno dosegle tiste želene dozorelosti, a vse je zelo odvisno tudi od lege do lege, od hribčka do hribčka in če potegnemo črto bo letnik dober oziroma zelo dober..."

Briška in vipavska vina letošnjega letnika bodo s kislinami malo revnejša, temu so botrovale visoke poletne temperature, visoki sladkorji in lepa aromatika pa bodo prispevali h kakovosti, še dodaja Rusjanova.

Pridelovalci za teran namenijo le najboljše grozdje

Podoben je tudi pogled na Kras, kjer so pridelavo terana na nekaterih območjih žal oklestila tudi neurja. Svetovalka specialistka Majda Brdnik pa pravi: "Vedno se veselimo sv. Martina in tega praznovanja, saj se v tem času že pokaže prav obraz letnika. Rdeča barva kraške zemlje se intenzivno odraža tudi v teranu, gledano v desetletju pa je letošnji letnik povprečen."

Brdnikova še dodaja, da si vsi pridelovalci zelo prizadevajo, da je bilo v teran predelano le najboljše grozdje in tudi letos se obeta kar precej najbolj kakovostnega izbranega terana.

Tudi v vinorodni deželi Posavje je letošnje Martinovo veselo, pravi Ivanka Badovinac, svetovalka specialistka s KGZ Novo Mesto: "Letošnje leto je bilo zelo zahtevno. Hladna in deževna pomlad je naredila svoje, tudi hladen in deževen maj je zaviral razvoj vinske trte, no potem pa je v juniju vegetacija izbruhnila, neenakomerno cvetenje, pa problemi z oidijem, pa s peronosporo. Velik izziv za vinogradnike, saj le pridelava kakovostnega grozdja omogoča kakovostna vina!"

Uživajmo kulturno in s hvaležnostjo!

Tudi Roman Štabuc, svetovalec specialist s KGZ Maribor se strinja, da je bilo letos zelo zahtevno leto za pridelavo, veliko padavin je namreč pospeševalo bolezni, neurja pa so v nekaterih predelih tudi vzela večino pridelka. Zato je letošnje Martinovo tudi klic k solidarnosti med vinogradniki,

Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka na istem zavodu pa dodaja:"Martinovo je star ljudski praznik, je čas hvaležnosti za letino, in ob dobri kapljici se prileže tudi dobra hrana … In absolutno velja kulturno uživanje, ki vodi v dobro počutje in k iskrenemu veselju!

Kmetijstvo
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica