Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Letnar Černič kritičen, da bo o pritožbi v primeru Novič odločal isti senat, ki je Noviča že obsodil

| 27.11.2019, 16:33

Vrhovno sodišče je zavrnilo predlog, da bi o pritožbi na sodbo, s katero je bil Milko Novič oproščen umora Janka Jamnika, razsojalo katero drugo in ne ljubljansko višje sodišče. Sodniki so ocenili, da napačna odločitev konkretnega senata še ne pomeni okrnitve videza nepristranskosti celotnega sodišča. A to še ni vse. O pritožbi bo odločal isti senat, ki je Noviča enkrat že obsodil. Izredni profesor za pravo človekovih pravic na Fakulteti za državne in evropske študije Jernej Letnar Černič je do poteze sodišča kritičen.

Na vprašanje ali je sploh mogoče, da odloča isti senat, je sogovornik odgovorili: "Kot vidimo je mogoče. Vprašanje, če je to v skladu s pravico do neodvisnega in nepristranskega sodišča. Moje mnenje je, da je to kršitev objektivne nepristranskosti sodišča, ker v tem dotičem primeru, v zadevi Novič, je isti senat že enkrat odločil, potem pa je višja raven, vrhovno sodišče razveljavilo sodbo drugostopenjskega sodišča in ugotovilo protipravnost njihovega delovanja. V primerih, ko je ugotovljena protipravnost po mojem mnenju isti kazenski senat ne more skladno s pravico do neodvisnega in nepristranskega sodišča odločati še enkrat v isti zadevi."

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.