Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Nadškof Cvikl na Ponikvi sodelavcem Karitas: Srce, ki je polno Boga, je spodobno izžarevati dobro

27.11.2019, 14:13

Današnje romanje prostovoljcev ter sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo in koncert Klic dobrote v Celju predstavljata vrh Tedna karitas. Ta vabi k sočutju, dobroti in solidarnosti, letos pod geslom Dobro iz vsakega srca. Na Ponikvi je slovesno sveto mašo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V pridigi je dejal, da je srce, ki je polno Boga, spodobno izžarevati dobro.

Družbo, v kateri živimo, označujemo kot postmoderno, ki postaja vedno bolj nepregledna, razbita, neosebna, je več kot 1200 zbranim na Ponikvi dejal nadškof Cvikl, ki se mu je ob oltarju poleg upokojenega celjskega škofa Stanislava Lipovška pridružilo še 40 duhovnikov. Cvikl je opozoril, da se med nami veča revščina, s katero se bori vedno več ljudi in ki ima vedno nove obraze. »Srce, ki je polno Boga, je sposobno izžarevati dobro, je sposobno zastonjsko ljubiti in je sposobno videti sočloveka in svet z Božjimi očmi,« je dejal nadškof Cvikl. Nadaljeval je, da nas želi Teden karitas z geslom »Dobro iz vsakega srca« utrditi na poti dobrote. »Dobrote, ki je odprta za različne plati življenja in predstavlja alternativo vsakemu zapiranju človeka pred svetom, posebej še zapiranju, ki ob sebi več ne vidi in ne prepoznava drugega in njegovih potreb.« Po besedah nadškofa Cvikla se prav ob oltarju človek napolnjuje z ljubeznijo, ki jo potem lahko deli naprej.

nadškof Alojzij Cvikl med pridigo
nadškof Alojzij Cvikl med pridigo © Jana Lampe/Slovenska karitas

»To pomeni, da sem sposoben v drugem videti brata, sestro, z njim sočustvovati, mu podariti svoj čas in biti odprt za potrebe drugega. Tako postajam človek srca, sposoben izžarevati dobroto,« je na Ponikvi dejal nadškof Cvikl, ki si bo popoldne hali Golovec v Celju ogledal Klic dobrote, ki se bo za gledalce in poslušalce odvil še enkrat ob 20. uri. S svojim prispevkom boste lahko na števili 01 472 00 11 pomagali pri lajšanju stisk socialno ogroženim družinam. Lani so v času koncerta za družine v stiski zbrali dobrih 171.000 evrov.

Pri dejavnostih Karitas sodeluje več kot 11.000 prostovoljcev v 458 župnijskih karitas. Lani so skupaj opravili več kot 576.000 prostovoljskih ur. V obliki plačila najnujnejših položnic so pomagali 13.653 ljudem.

V različne programe je bilo lani vključenih skoraj 158.000 ljudi, od tega 28.000 otrok in 46.000 starejših. S pomočjo v hrani so pomagali več kot 95.000 ljudem po vsej Sloveniji. V sklopu materialne pomoči so razdelili 3335 ton hrane, pomagali so tudi z rabljenimi oblačili, higienskimi pripomočki in kurjavo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...