Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Varuh, SDS in NSi ostro obsodili zadnje napade na sakralne objekte

20.11.2019, 13:06

»Smrt klerofašistom,« je napis, ki se je nedavno pojavil na župnijski cerkvi sv. Marije matere Cerkve. Ni prvič. Ta se je pojavil tudi pred mesecem dni. A to ni edina skrunitev, do katere je prišlo v zadnjih dneh. Na območju Komende so konec tedna neznanci oskrunili dve krščanski znamenji. Sporen napis se je pojavil tudi na pročelju Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Ob tem se je odzval varuh človekovih pravic Peter Svetina in obsodil vsako obliko verske nestrpnosti oziroma sovraštva, saj ne gre za osamljena primera. Ostro so se odzvali tudi v NSi in SDS.

Varuh Peter Svetina je zapisal, da je skrunjenje verskih objektov ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Zadnji, pa tudi pretekli dogodki - npr. grafiti o klanju kristjanov ali pojavljanje svinjskih glav in krvi na gradbišču islamskega centra v Ljubljani - niso povzročili le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi. Tematika ima velik polemični potencial, kar je mogoče zaznati tudi na spletu, zato varuh obsoja tudi vsakršno sovražno odzivanje. Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. Nujna je etika javne besede, še dodaja Peter Svetina.

V Novi Sloveniji so prav tako izrazili zaskrbljenost nad zadnjimi pojavi nestrpnosti in nesprejemanja drugačnosti v naši državi. »Nova Slovenija se kot krščanskodemokratska sredina bori proti vsem oblikam nasilnega ekstremizma levega in desnega političnega pola. Resnična demokracija ne sme biti slepa na desnem ali levem očesu,« so zapisali na spletni strani.

Tudi Slovenska demokratska stranka je ostro obsodila zapis grafita, ki se je pojavil na pročelju Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. "Zapis je nesramen in sovražen do otrok, ki obiskujejo to izobraževalno ustanovo, in do njihovih učiteljev. Spominja na pogrom nad Judi v nacistični Nemčiji in je izraz primitivizma pisca in njegovih ideologov, ki ne sodijo v demokratično Evropo. Pričakujemo, da se bo pristojni minister za izobraževanje oglasil in obsodil takšno divjaštvo nad izobraževalno ustanovo," je zapisala Mojca Škrinjar, predsednica Odbora za izobrazevanje, znanost in šport pri Strokovnem svetu SDS. Odziva ministrtva še ni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...