Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Osrednji studio R Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Osrednji studio R Ognjišče

Andrej Omulec: Zlorabe se dogajajo povsod, kjer so otroci

| 19.11.2019, 15:22

Za nami je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Večina primerov ostane neprijavljenih, da pride do razkritja, lahko traja več let. Vsak peti otrok v Evropi je žrtev katere od oblik spolnega nasilja. Na to je za naš radio opozoril tudi magister zakonskih in družinskih študijev Andrej Omulec.

Nekdanji profesionalni kolesar pri Zvezi prijateljev mladine Moste Polje Omulec nudi celostno pomoč otrokom in družinam, kjer se je zgodila zloraba. »Največ teh zlorab je zagotovo v ožjem družinskem krogu. Nedavno sem prebral članek, da jih 85 odstotkov izhaja od tam, kar je nenormalno grozna številka. Če te doma zlorabijo, ti dejansko ranijo zaupanje,« je dejal sogovornik in dodal, da je prav zaradi tega o tem potrebno govoriti.

Andrej Omulec
Andrej Omulec © Osebni arhiv, AO
Opozarja, da do zlorab ne prihaja samo v Cerkvi, kot bi nekateri radi prikazali. Prav tako je dodal, da je po svoje žrtev tega tudi Cerkev, saj se v njo integrirajo ljudje, ki niso duhovniki, ampak ta poklic zlorabljajo. »Pedofil si že prej, kot greš v ta poklic,« poudarja Omulec. »Zlorabe se dogajajo povsod, kjer so otroci. Se pravi, tudi v šolah in v drugih institucijah, zdravniških, na taborih. Prav na njih je največ možnosti, da lahko ti ljudje, ki imajo to nagnjenje, pridejo do, grdo rečeno, tako imenovanega ´materiala´,« je bil jasen Omulec.

Opaža, da se o zlorabah govori več, kar je dobro. »Zagotovo se zaznava veliko več in ljudje veliko več govorijo o tem, kar je seveda prav. Da vemo, da se to ne sme dogajati. Da je človeško telo, še posebej otroško, nedotakljivo, in da v ta intimni prostor ne sme nihče posegati.«

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.