Jože Bartolj
Andrej Jerman
Helena Križnik

Papež Frančišek vabi: S pomočjo Svetega Duha gradimo mostove do neverujočih

06.11.2019, 18:03

Papež Frančišek je pri redni splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu vernike povabil, naj do vseh, ki Jezusa ne poznajo, stopamo še posebej občutljivo. V katehezi se je ustavil pri odlomku iz Apostolskih del, ki opisuje nastop Pavla v Aeropagu v Atenah, ki so veljale za kulturno središče takratnega sveta.

V mestu, polnem poganskih malikov, je bilo vedno dovolj poslušalcev in iskalcev resnice o življenju. Ko je Pavel videl oltar, posvečen "neznanemu bogu", je Atencem dejal: "Kar vi častite, ne da bi poznali, vam jaz oznanjam." In začel je govoriti o Bogu, ki je ustvaril nebo in zemljo, ki je poslal svojega Sina na svet… Ko je spregovoril o njegovem trpljenju, smrti in vstajenju, je zanimanje tistih, ki so ga poslušali, zamrlo. Skrivnost križa, v kateri se razodevata Božja modrost in moč, se jim je zdela nesmiselna.

Po besedah papeža Frančiška je Pavlovo oznanilo kljub temu obrodilo sadove. Apostolska dela v nadaljevanju navajajo, da so se mu nekateri možje in žene pridružili in sprejeli vero. Sveti oče je zbrane na trgu pred vatikansko baziliko spodbudil, naj prosijo Svetega Duha, da bi znali graditi mostove do ostalih kultur, do ljudi, ki ne verujejo. Prosijo naj ga, da bi znali prenašati sporočilo evangelija z ljubeznijo, ki bo ogrela tudi najbolj trda srca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...