Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Papež Frančišek vabi: S pomočjo Svetega Duha gradimo mostove do neverujočih

06.11.2019, 18:03

Papež Frančišek je pri redni splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu vernike povabil, naj do vseh, ki Jezusa ne poznajo, stopamo še posebej občutljivo. V katehezi se je ustavil pri odlomku iz Apostolskih del, ki opisuje nastop Pavla v Aeropagu v Atenah, ki so veljale za kulturno središče takratnega sveta.

V mestu, polnem poganskih malikov, je bilo vedno dovolj poslušalcev in iskalcev resnice o življenju. Ko je Pavel videl oltar, posvečen "neznanemu bogu", je Atencem dejal: "Kar vi častite, ne da bi poznali, vam jaz oznanjam." In začel je govoriti o Bogu, ki je ustvaril nebo in zemljo, ki je poslal svojega Sina na svet… Ko je spregovoril o njegovem trpljenju, smrti in vstajenju, je zanimanje tistih, ki so ga poslušali, zamrlo. Skrivnost križa, v kateri se razodevata Božja modrost in moč, se jim je zdela nesmiselna.

Po besedah papeža Frančiška je Pavlovo oznanilo kljub temu obrodilo sadove. Apostolska dela v nadaljevanju navajajo, da so se mu nekateri možje in žene pridružili in sprejeli vero. Sveti oče je zbrane na trgu pred vatikansko baziliko spodbudil, naj prosijo Svetega Duha, da bi znali graditi mostove do ostalih kultur, do ljudi, ki ne verujejo. Prosijo naj ga, da bi znali prenašati sporočilo evangelija z ljubeznijo, ki bo ogrela tudi najbolj trda srca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...