Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Peterletu in Franku pomembni japonski odlikovanji

Slovenija | 05.11.2019, 21:01

Znani so tuji prejemniki letošnje jesenske izdaje cesarskih odlikovanj na Japonskem. Med njimi sta tudi Slovenca - naš prvi premier Lojze Peterle in nekdanji alpski smučar Jure Franko. Vlada v Tokiu ceni njun prispevek pri spodbujanju prijateljstva med Japonsko in Slovenijo.

Peterle, ki je tudi nekdanji evropski poslanec, bo veliko lento reda vzhajajočega sonca prejel tako za svoja prizadevanja pri krepitvi dvostranskih odnosov in dobre volje med državama kot tudi za svoje delo pri utrjevanju vezi med Japonsko in Evropsko unijo. "Gre za priznanje predvsem mojemu delu v Evropskem parlamentu, kjer sem bil poročevalec za strateški partnerski sporazum med Evropsko unijo in Japonsko. V ta sporazum je na moj predlog uspelo vpisati tudi sodelovanje na področju zdravja." Peterle ocenjuje, da je bilo poročilo o tem sporazumu njegovo najpomembnejše v dolgoletni karieri evropskega poslanca. Kot je Peterle dodal v izjavi za naš radio, je priznanje, ki mu ga bo podelila vlada v Tokiu, velika čast. "To je največ, kar lahko Japonska podeli tujcu. Jaz sem vesel."

Franko bo prejel red vzhajajočega sonca s srebrnimi žarki za spodbujanje izmenjav med Japonsko in Slovenijo prek smučarskega športa. Da gre še za veliko več, je Franko dodal za Radio Ognjišče. "Smučanje je bilo začetek mojega delovanja na Japonskem, nato je vse skupaj preraslo v kulturno sodelovanje in še naprej. V 25 letih se je tega nabralo kar precej." Tudi Franko je priznanja vesel, nanj je ponosen, sprejema ga v imenu svojih sodelavcev. "Gre za veliko ljudi, ki so bili prisotni pri vsem tem mojem delovanju v tem času in so prav tako neposredno zaslužni za to."

Obema iskreno čestitamo tudi sodelavci Radia Ognjišče.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.