Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ob zahvalni nedelji (foto: p. Ivan Rampre)
Ob zahvalni nedelji

Prva nedelja po prazniku vseh svetih je priložnost za zahvale Bogu in bližnjim

Slovenija | 03.11.2019, 11:34

V Cerkvi v Sloveniji je nedelja po prazniku vseh svetih namenjena zahvali. Pri svetih mašah se zahvaljujemo Bogu, ki nam v svoji neskončni dobroti vsak dan naklanja obilo darov. Hkrati se zahvaljujemo tudi bližnjim ter tako utrjujemo dobre vezi in gradimo občestvo.

Hvala vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko

Posebne zahvale so napisali slovenski škofje ordinariji. Vsi so najprej izrazili zahvalo Bogu, nato pa duhovnikom, redovnikom in redovnicam, pastoralnim delavcem in darovalcem. Rok Metličar, škofijski upravitelj v Celju, pravi, da ga pogled v preteklo leto v času čakanja na novega škofa spominja na "krpanje". Že Jezus je opozoril, da naj tega ne delamo brez preudarnosti in z materiali, ki bodo raztrganost še povečali. Upravitelj se zato zahvaljuje vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko in izpeljali ogromno projektov z nitjo ljubezni.

Odgovornost do zahvaljevanja sodi k vzgoji otrok

Koprski škof Jurij Bizjak prosi Boga, naj nam da spoznati, da je on naš veliki dobrotnik, da smo njegovo delo in da je vse, kar smo in kar imamo, dar njegove neskončne ljubezni. Da odgovornost do zahvaljevanja sodi tudi k vzgoji otrok, je v zahvalnem pismu spomnil murskosoboški ordinarij Peter Štumpf. Kot piše, hvaležen otrok nakazuje, da bo postal dober človek. Škof se je zahvalil tudi vsem, ki so pomagali pri organizaciji praznovanja ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Bodo zahvale za nove duhovne poklice obrodile sad?

Novomeški škof Andrej Glavan se je posebej zahvalil za molitve za nove duhovne poklice, za katere upa, da bodo obrodile sadove, saj je novomeška škofija letos edina, ki nima nikogar v pripravljalnem letniku za semenišče.

Hvaležnost spreminja svet

Da hvaležnost spreminja svet, je prepričan mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Na zahvalno nedeljo se ne zahvaljujmo le za sadove zemlje, ampak še za mnoge druge stvari, ki se nam večkrat zdijo same po sebi umevne in morda sploh ne pomislimo, da so pravzaprav Božji dar, je dodal.

Hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa v zahvalnem pismu piše: "Če ljubezen do Boga kažemo z ljubeznijo do bližnjih, tudi hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih." Povabil nas je, naj se ozremo okoli sebe in pomislimo, za kaj in kako bi se bilo treba zahvaliti človeku, ki sedi ob nas, ki je del našega življenja, čeprav se morda včasih tega niti ne zavedamo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.