Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Ob zahvalni nedelji (foto: p. Ivan Rampre)
Ob zahvalni nedelji

Prva nedelja po prazniku vseh svetih je priložnost za zahvale Bogu in bližnjim

03.11.2019, 11:34

V Cerkvi v Sloveniji je nedelja po prazniku vseh svetih namenjena zahvali. Pri svetih mašah se zahvaljujemo Bogu, ki nam v svoji neskončni dobroti vsak dan naklanja obilo darov. Hkrati se zahvaljujemo tudi bližnjim ter tako utrjujemo dobre vezi in gradimo občestvo.

Hvala vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko

Posebne zahvale so napisali slovenski škofje ordinariji. Vsi so najprej izrazili zahvalo Bogu, nato pa duhovnikom, redovnikom in redovnicam, pastoralnim delavcem in darovalcem. Rok Metličar, škofijski upravitelj v Celju, pravi, da ga pogled v preteklo leto v času čakanja na novega škofa spominja na "krpanje". Že Jezus je opozoril, da naj tega ne delamo brez preudarnosti in z materiali, ki bodo raztrganost še povečali. Upravitelj se zato zahvaljuje vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko in izpeljali ogromno projektov z nitjo ljubezni.

Odgovornost do zahvaljevanja sodi k vzgoji otrok

Koprski škof Jurij Bizjak prosi Boga, naj nam da spoznati, da je on naš veliki dobrotnik, da smo njegovo delo in da je vse, kar smo in kar imamo, dar njegove neskončne ljubezni. Da odgovornost do zahvaljevanja sodi tudi k vzgoji otrok, je v zahvalnem pismu spomnil murskosoboški ordinarij Peter Štumpf. Kot piše, hvaležen otrok nakazuje, da bo postal dober človek. Škof se je zahvalil tudi vsem, ki so pomagali pri organizaciji praznovanja ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Bodo zahvale za nove duhovne poklice obrodile sad?

Novomeški škof Andrej Glavan se je posebej zahvalil za molitve za nove duhovne poklice, za katere upa, da bodo obrodile sadove, saj je novomeška škofija letos edina, ki nima nikogar v pripravljalnem letniku za semenišče.

Hvaležnost spreminja svet

Da hvaležnost spreminja svet, je prepričan mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Na zahvalno nedeljo se ne zahvaljujmo le za sadove zemlje, ampak še za mnoge druge stvari, ki se nam večkrat zdijo same po sebi umevne in morda sploh ne pomislimo, da so pravzaprav Božji dar, je dodal.

Hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa v zahvalnem pismu piše: "Če ljubezen do Boga kažemo z ljubeznijo do bližnjih, tudi hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih." Povabil nas je, naj se ozremo okoli sebe in pomislimo, za kaj in kako bi se bilo treba zahvaliti človeku, ki sedi ob nas, ki je del našega življenja, čeprav se morda včasih tega niti ne zavedamo.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.