Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Helena Križnik
Ob zahvalni nedelji (foto: p. Ivan Rampre)
Ob zahvalni nedelji

Prva nedelja po prazniku vseh svetih je priložnost za zahvale Bogu in bližnjim

03.11.2019, 11:34

V Cerkvi v Sloveniji je nedelja po prazniku vseh svetih namenjena zahvali. Pri svetih mašah se zahvaljujemo Bogu, ki nam v svoji neskončni dobroti vsak dan naklanja obilo darov. Hkrati se zahvaljujemo tudi bližnjim ter tako utrjujemo dobre vezi in gradimo občestvo.

Hvala vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko

Posebne zahvale so napisali slovenski škofje ordinariji. Vsi so najprej izrazili zahvalo Bogu, nato pa duhovnikom, redovnikom in redovnicam, pastoralnim delavcem in darovalcem. Rok Metličar, škofijski upravitelj v Celju, pravi, da ga pogled v preteklo leto v času čakanja na novega škofa spominja na "krpanje". Že Jezus je opozoril, da naj tega ne delamo brez preudarnosti in z materiali, ki bodo raztrganost še povečali. Upravitelj se zato zahvaljuje vsem, ki so zakrpali marsikatero stisko in izpeljali ogromno projektov z nitjo ljubezni.

Odgovornost do zahvaljevanja sodi k vzgoji otrok

Koprski škof Jurij Bizjak prosi Boga, naj nam da spoznati, da je on naš veliki dobrotnik, da smo njegovo delo in da je vse, kar smo in kar imamo, dar njegove neskončne ljubezni. Da odgovornost do zahvaljevanja sodi tudi k vzgoji otrok, je v zahvalnem pismu spomnil murskosoboški ordinarij Peter Štumpf. Kot piše, hvaležen otrok nakazuje, da bo postal dober človek. Škof se je zahvalil tudi vsem, ki so pomagali pri organizaciji praznovanja ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Bodo zahvale za nove duhovne poklice obrodile sad?

Novomeški škof Andrej Glavan se je posebej zahvalil za molitve za nove duhovne poklice, za katere upa, da bodo obrodile sadove, saj je novomeška škofija letos edina, ki nima nikogar v pripravljalnem letniku za semenišče.

Hvaležnost spreminja svet

Da hvaležnost spreminja svet, je prepričan mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Na zahvalno nedeljo se ne zahvaljujmo le za sadove zemlje, ampak še za mnoge druge stvari, ki se nam večkrat zdijo same po sebi umevne in morda sploh ne pomislimo, da so pravzaprav Božji dar, je dodal.

Hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa v zahvalnem pismu piše: "Če ljubezen do Boga kažemo z ljubeznijo do bližnjih, tudi hvaležnost do Boga lahko kažemo s hvaležnostjo do bližnjih." Povabil nas je, naj se ozremo okoli sebe in pomislimo, za kaj in kako bi se bilo treba zahvaliti človeku, ki sedi ob nas, ki je del našega življenja, čeprav se morda včasih tega niti ne zavedamo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem
Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...