Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marjana Debevec
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Trumpova odstavitev je znanstvena fantastika

08.10.2019, 15:28

Predsednik ZDA Donald Trump se otepa obtožb o domnevni zlorabi pooblastil. Preiskuje jih kongres, a naj ne bi šlo za nič dramatičnega. Tako ocenjuje politični analitik Igor Kovač. Meni tudi, da bo Trump iz tako imenovanega ukrajinskega škandala izšel kot zmagovalec.

Ukrajinski škandal je dvignil precej prahu

Ukrajinski škandal je ime, ki se je uveljavilo po razkritju Trumpovega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. V njem Trump Zelenskega prosi za uslugo - naj Kijev uvede preiskavo zaradi domnevne korupcije v ukrajinski naftni družbi, kjer v nadzornem svetu sedi sin nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Afera je dvignila precej prahu.

Je bila napoved impeachmenta prenagljena?

Demokrati so izkoristili priložnost in sprožili preiskavo v kongresu. Govorijo že tudi o impeachmentu, to je o začetku uradnega postopka za odstavitev Trumpa s položaja. Kovač ugotavlja, da so se prenaglili. "Gre za ideološko oziroma politično preračunavanje, še preden so na mizi vsa dejstva." Dozdajšnja praksa ni bila takšna. Impeachment je namreč vselej sledil neodvisnim ugotovitvam o problematičnem ravnanju predsednika ZDA. "Nato je šel proces v spodnji dom kongresa, ki je odločil, ali naj se sojenje v senatu začne ali ne."

Za morebitno odstavitev bi morali glasovati tudi republikanski senatorji

Trump se impeachmentu ne bo mogel izogniti. "Demokrati ga bodo v spodnjem domu kongresa izglasovali z navadno večino. A v samem senatu do odstavitve predsednika ZDA zagotovo ne po prišlo. Senat za takšno odločitev potrebuje dvotretjinsko večino. V njem prevladujejo republikanci. Vsaj 20, 25 republikanskih senatorjev bi moralo prestopiti na demokratsko stran, a to je znanstvena fantastika."

Kakšen bo učinek afere?

Kovač je ukrajinski škandal in njegove posledice primerjal z znano zgodbo. "Deček kriči, da v vas prihaja volk, a ga ni. Ko volk resnično pride v vas, dečku nihče ne verjame. Nekako tako se obnašajo demokrati." Kovač meni, da učinek ukrajinske afere ne bo takšen, kakršnega želijo doseči. "To koristi Donaldu Trumpu. Sebe bo prikazal kot žrtev in podžgal svojo bazo. Ker demokrati trenutno ne morejo resno upravičiti impeachmenta, bodo energijo dobili tudi republikanci, ki so Trumpu do zdaj nasprotovali. Trump namreč ni tipičen republikanec, prav tako njegovi volivci niso tipični republikanci. A če želi na prihodnjih volitvah zmagati, mora pridobiti tradicionalne republikanske volivce. S tem procesom mu bo uspelo."

Dvoličnost demokratov: Pri Trumpu rohnijo, pri Bidnu so molčali

Kovača moti dvoličnost demokratov, saj so ob podobni zgodbi pred leti molčali. "Če bi imeli iste vatle za vse, bi se odzvali tudi leta 2014, ko se je Joseph Biden javno bahal, da je dal Ukrajini na voljo 6 ur za odstavitev glavnega državnega tožilca, ki je želel procesirati podjetje, katerega del je bil tudi Bidnov sin. Ukrajina je to tudi storila," je spomnil Kovač.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv) dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv)

Razpad države

Počasi bom začel verjeti, da so imeli prav tisti, ki so ob razpadu Jugoslavije govorili o »kleinstateraju«, kar pomeni o malih državicah in vprašanju smiselnosti njihovega ...

Pogrebno sveto mašo je daroval nadškof Stres (photo: SDS) Pogrebno sveto mašo je daroval nadškof Stres (photo: SDS)

AVDIO: Zadnje slovo od Davida Tasića

Verniki so v času osamosvajanja naše države med drugim molili za mir in pravičnost v cerkvi Marijinega oznanjenja na ljubljanskem Tromostovju. Prav tam so se zbrani zdaj še zadnjič ...

Odgovorno na pot - varno na vrh! (photo: ARO) Odgovorno na pot - varno na vrh! (photo: ARO)

Odgovorno na pot - Varno na vrh!

Ob 25. obletnici delovanja Radio Ognjišče skupaj z AMZS prav za vas organizira poseben program varne vožnje z namenom preveriti vozne sposobnosti in se preizkusiti v nepredvidljivih ...

Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (photo: zazdravje.net) Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (photo: zazdravje.net)

Priporočila za krepkejši imunski sistem

Virus ni obsodba, je le izpitno vprašanje za naš imunski sistem. V Svetovalnici smo se o preventivi pred virusnimi obolenji pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo Informacijskega središča ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...