Boštjan SmoleBoštjan Smole
Sveta maša v rudarski katedrali (foto: Facebook SPC Bruselj)
Sveta maša v rudarski katedrali

Trojno praznovanje v Belgiji

Slovenci po svetu | 27.10.2019, 18:00 Matjaž Merljak

V Eisdnu in Genku so pretekli konec tedna praznovali 70-letnico slovenske katoliške misije, 59. Slovenski dan in 90-letnico obstoja slovenskega kulturnega društva sveta Barbara. Pogovarjali smo se s slovenskim izseljenskim duhovnikom v Bruslju dr. Zvonetom Štrubljem.

Praznovali smo okroglih 70 let obstoja Slovenske katoliške misije v Eisdnu, ki pokriva belgijski in nizozemski Limburg. Zahvalna sv. maša za 70 let delovanja Slovenske katoliške misije Eisden je bila v soboto, 19. oktobra, ob 16. uri v cerkvi sv. Barbare v Eisdnu. Sveto mašo je vodil lokalni škof iz Hasselta, msgr. Patrick Hoogmartens, somaševali so: generalni vikar Karel D'Huys, župnik Zvone Štrubelj, župnik v pokoju Alojzij Rajk, novi slovenski duhovnik Gregor Šemrl ter župnik župnije sv. Barbare Eddy Gijsen.

V imenu Slovenske katoliške misije Eisden je na začetku škofa Patrika pozdravil župnik, dr. Zvone Štrubelj, prav tako vse navzoče, še posebej goste iz Slovenije, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Petra J. Česnika in slovenskega veleposlanika v Bruslju, dr. Rada Genoria. Župnik Zvone je orisal kratko zgodovino misije, še posebej je izpostavil ustanovitelja slovenske katoliške misije, msgr. Vinka Žaklja, kateremu so po skoraj petdesetih letih njegovega delovanja, sledili še trije dušni pastirji: župnik Alojzij Rajk, msgr. Janez Pucelj in sedanji župnik dr. Zvone Štrubelj. V znamenje veselja in po slovenski navadi smo škofu Patriku na začetku maše izročili šopek rož in zaželeli dobrodošlico.

Srečanje Česnik - Štrubelj - Šemrl
Srečanje Česnik - Štrubelj - Šemrl © Facebook SPC Bruselj

Maša je potekala dvojezično, slovensko in nizozemsko. Pela sta dva zbora, domači Slovenski pevski zbor “Slomšek” ter Škofjeloški oktet iz Slovenije, ki je bil povabljen za to priložnost. Pridigo škofa Patrika je na koncu povzel in prevedel v slovenščino župnik v pokoju Alojzij Rajk.

Ob koncu slovesnosti je gospod škof Patrick Hoogmartens simbolično predal pastirsko palico za to področje novemu, mlademu slovenskemu duhovniku, Gregorju Šemrlu, ki ga je sprejel v škofijo Hasselt in se bo po enem letu uvajanja vključil v pastoralno delo na področju Slovenske katoliške misije Eisden in v pastoralo nizozemsko govorečih župnij v Maasmechelenu in okolici. Izročil mu je šopek rož, ki ga je prejel na začetku zahvalne maše. Nato se je Gregor na kratko predstavil. Prihaja iz župnije Gornja Radgona, star je 36 let, je 10 let duhovnik, spada v murskosoboško škofijo. Pošilja ga soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Ob koncu maše je župnik dr. Zvone Štrubelj izrazil posebno zahvalo škofu msgr. dr. Petru Štumpfu, narodnemu ravnatelju za pastoralo Slovencev v zamejstvu in po svetu. Ob slavju 70-letnice župnije je škof Peter podelil posebno priznanje oz. plaketo, trem članom Slovenske katoliške misije v Eisdnu, in sicer: Nežki Zalar, Jožetu Globevniku in Adu Hamersu.

zbor Slomšek
zbor Slomšek © USZS

Po maši je sledil ob 18. uri akademski večer in kulturni program v dvorani “Naš Dom” v Genku, kjer smo praznovali kar tri velike jubileje: 90-letnico društva sv. Barbare, 70-letnico slovenske katoliške misije Eisden in 59. Slovenski dan, ki ga vsako leto prireja Slovensko katoliško pevsko društvo Slomšek. Na akademskem kulturnem večeru je nastopil Slovenski pevski zbor “Slomšek” ter Škofjeloški oktet iz Slovenije, ki je vsem pričara čudoviti pevski večer.

Minister za Slovence po Svetu, Peter J. Česnik je podelil priznanje in zahvalo Slovenski katoliški misiji v Eisdnu, kjer je zapisano: “Za 70 let uspešnega delovanja, za pomemben prispevek pri ohranjanju slovenske identitete in kulturne dediščine v Belgiji ter za tvorno sodelovanje z Republiko Slovenijo”. Prav tako je izročil priznanje in zahvalo Slovenskemu kulturnemu društvu Sv. Barbare, ki ga je sprejel dolgoletni predsednik Jože Oblonšek. Kulturni večer sta odlično povezovala predsednika kulturnega pevskega društva Slomšek, Stani Revinšek in predsednik Našega doma, Franc Novak. Ta jubilejni dogodek in slavje bo vsem navzočim ostal v lepem in trajnem spominu.

Zapis sta pripravila Gregor Šemrl in Zvone Štrubelj


Minister Česnik med rojaki v Belgiji
Minister Česnik med rojaki v Belgiji © Facebook SPC Bruselj

Minister Peter Česnik je obiskal slovensko izseljensko skupnost v Belgiji. V soboto, 19. oktobra 2019, dopoldan se je v Bruslju, na Veleposlaništvu Republike Slovenije srečal s slovenskim veleposlanikom dr. Radom Genorijem in s predstavniki Slovenskega društva v Belgiji (Slo-Bel), Društva VTIS in z vodjo Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju dr. Zvonetom Štrubljem. Namen srečanja je bila izmenjava mnenj in informacij o možnostih poglobljenega sodelovanja med Slovenci v Belgiji z matično domovino.

V popoldanskem času se je Peter J. Česnik z delegacijo udeležil 59. Slovenskega dne, ki ga je letos organiziralo Slovensko kulturno društvo »Slomšek« v sodelovanju s Slovenskim kulturnim društvom »Naš Dom«. Prireditev se je začela s praznovanjem 70-letnice delovanja Slovenske katoliške misije v belgijskem in nizozemskem Limburgu, z mašo v rudarski katedrali Sv. Barbare v Eisdnu-Maasmechelen. Maševal je Msgr. Patrick Hoogmartens, škof Hasselta. Bogoslužje so s svojimi glasovi popestrili pevci in pevke mešanega pevskega zbora Slomšek. V nadaljevanju je minister v dvorani Našega Doma v Genku zbrane goste svečano nagovoril. Predstavnikom Slovenske katoliške misije iz Eisdna, Slovenskega kulturnega društva Sveta Barbara iz Maasmechelna, ki letos praznuje 90-letnico svojega obstoja in njegovim zaslužnim članom je podelil posebna priznanja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje, za pomemben prispevek pri ohranjanju slovenske identitete in kulturne dediščine v Belgiji ter za tvorno sodelovanje z Republiko Slovenijo.

V nedeljo, 20.10.2019, si je minister ogledal rudarsko naselje in muzej v Eisdnu ter se srečal s člani Slovenskega kulturnega društva Slomšek, Slovenske katoliške misije in Slovenskega kulturnega društva Sv. Barbara v njihovih društvenih prostorih.

Zapis na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu

Škofjeloški oktet
Škofjeloški oktet © USZS

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...