Nataša Ličen
Andrej Jerman
Andrej Šinko
Vladimir Korošec (foto: Robert Božič)
Vladimir Korošec

80 letnica Mlina Korošec

22.09.2019, 11:10

Pred dobrim tednom se je v Zabovcih pri Ptuju odvila lepa slovesnost ob 80 letnici delovanja tamkajšnjega Mlina Korošec, ki sicer ima že več kot 200 letno zgodovino, saj je najprej obratoval kot plavajoči mlin na reki Dravi. Mnogi kmetje, pridelovalci žit, radi svoj pridelke pripeljejo k njim v odkup, saj so deležni poštenega plačila. Zanimiv pa je še drug pogled, pogled gospodinj, ki trdijo, da je moka iz Mlina Korošec taka, da jim "vedno kruh dobro rata".

Starosta Vladimir Korošec se ob teh besedah nasmehne in pravi, da ob sprejemu pšenico temeljito pregledujejo in analizirajo. Kmetje se trudijo pridelati najboljše sorte pšenic, oni pa sprejeto zrnje skladiščijo po kakovostnih razredih in potem meljejo v takih razmerjih, da čez celo leto dosegajo visoko kakovost moke, ki je pogoj za uspehe v peki. Izkušnje tudi kažejo, da mora moka po mletju nekoliko odležati in taka omogoča odlične pekovske rezultate.

Mlinar od otroških let

Čeprav je vso mladost preživel kot otrok mlinarja na Dravi in je bilo povsem normalno, da je pomagal očetu in stricem pri mlinarskih opravilih, na takrat še plavajočem mlinu, je zdaj 87. letni Vladimir Korošec svojo poklicno pot začel leta 1946 kot mlinarski vajenec. Vajeniška doba je takrat trajala tri leta, sledila je doba mlinarskega pomočnika in šele potem je lahko opravljal mojstrski izpit. V tem času je delal na mnogih mlinih po Sloveniji.

Že več kot 80 let vsak dan v mlinu
Že več kot 80 let vsak dan v mlinu © Robert Božič

Mlin z burno zgodovino so leta 1939 postavili na trdnih tleh

Koroščev mlin, ki ga je Vladimirjev oče postavil leta 1939, takoj po vojni pa dokončal in spravil v pogon, je oblast skupaj s kmetijsko zemljo nacionalizirala. Najprej je spadal pod t.i. Mariborske mline, kasneje pa ga je v uporabo dobila občina. Tudi pod njeno upravo mlin ni posloval pozitivno, zato so ga v drugi polovici šestdesetih let dali v najem Vladimirju.

Svoj mlin so morali odkupiti

A glej ga zlomka, po nekaj uspešnih letih ponovne mlinarske zgodbe je oblast ugotovila, da t.i. "družbene lastnine" ne more imeti v najemu privatnik in so mlin ponovno zapečatili. So pa nato mlin ponudili v prodajo in Vladimir ga je kupil ter v zadnjih izdihljajih svinčenih časov začel uspešno družinsko mlinarsko pot, ki se nadaljuje tudi danes. Starosta Vladimir, njegov sin Dani in vnuk Niko so triperesna deteljica, ki se danes veseli že četrtega v njihovem mlinarskem rodu. Skrivnost uspeha je, da otroci že v najnežnejših letih svoje starše spremljajo pri delu in se tako navdušijo za aktivno sodelovanje v rodbinskem podvigu.

80 letnico je s prisotnostjo počastil tudi predsednik Pahor, ki je pred leti bil
80 letnico je s prisotnostjo počastil tudi predsednik Pahor, ki je pred leti bil © Urad predsednika

Vabljeni k poslušanju pogovora o življenjski poti Vladimirja Korošca in rodbinski zgodbi Mlina Korošec.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...