Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nocoj bodo v opomin goreli kresovi (foto: Land ODER Wolf)
Nocoj bodo v opomin goreli kresovi

Kresovi v opomin: Kriva je zakonodaja!

Kmetijstvo | 13.09.2019, 13:33

Slaba dva meseca so se vlekli postopki, da so kmetje Pašne skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh okoli Kobarida, ki svoje živali tradicionalno poleti pasejo na tamkajšnjih planinah, danes dobili dovoljenje za odstrel enega volka. V tem času so doživeli več ponovnih napadov volkov, razmere pa so tako hude, da ta konec tedna predčasno končujejo pašno sezono in ovce vračajo v hleve v dolini.

Kot je za naš radio dejal pooblaščenec Pašne skupnosti Starijski vrh Franc Uršič, je osnovni problem v zakonodaji, ki, tako kot je napisana, zaradi upoštevanja najrazličnejših rokov za mnenja in pritožbe ne omogoča hitrejšega postopka odločanja. Po njegovih besedah je narobe je tudi to, da se v tako kritičnih primerih ne izkoristi institut ustne odločbe, ki je na voljo in bi omogočil hitro reakcijo ter omejil gospodarsko škodo.

Zaradi dolgega postopka prevarani in razočarani

V vsem tem čakanju in vedno novih prošnjah po različnih kanalih naslovljenih na odločevalce, se tamkajšnji kmetje počutjo prevarane in na robu obupa. Da se odločanje za preživetje planin in ohranitve plemenskih čred v Posočju tako vleče, ni prav in povzroča ogromno gospodarsko škodo ter pritisk na opuščanje reje drobnice. Zadnji napad volka na planini na Starijskem vrhu nad Kobaridom se je zgodil minuli ponedeljek, pokončanih je bilo sedem (7) ovc.

Nocoj bodo goreli kresovi v opomin

Nocoj bodo po celotni Evropi v znamenje protesta in kot opozorilo politikom zagoreli kresovi. Z njimi bodo kmetje poskušali javnost opozoriti na nevzdržne razmere za živinorejo in še posebej rejo drobnice, do katerih je privedla brezglava evropska politika zaščite volkov in velikih zveri ter posledično njihovega velikega širjenja. Kresovi bodo letos prvič zagoreli tudi v Sloveniji, saj se napadi zveri v zadnjih dneh spet stopnjujejo, odstrela pa ni.

Bo tradicionalna planinska paša izumrla
Bo tradicionalna planinska paša izumrla © Pixabay

Na Gorenjskem dva tropa volkov

Uradni nemški podatki govorijo o 1100 volkovih, tamkajšnji rejci drobnice trdijo, da jih je vsaj 1300 in hkrati nemške oblasti svarijo, da je Nemčija v samem vrhu evropskih držav po številu teh zveri. A hitra primerjava s Slovenijo kaže, da imamo pri nas približno dvakrat več volkov na kvadratni kilometer površine.

Potem ko je iz strokovnih krogov v zadnjem mesecu pricurljalo, da sta na Gorenjskem uradno potrjena dva reproduktivna tropa volkov, ki se do sedaj v statistikah nista omenjala, je jasno, da se volk nezadržno širi in bo Slovenija, ne samo po številu medvedov ampak tudi po številu volkov postala rekorderka.

Nemški ovčerejci že tretje leto zapored tamkajšnje oblasti opozarjajo na zgrešeno nemško kot tudi evropsko politiko odnosa do velikih zveri, ki sta med drugim privedli do nerazumnega povečevanja populacije volkov ter posledično škod, ki jih ti povzročijo.

Slednje že rezultira v umiranju manjših nemških kmetij in opuščanju reje drobnice, saj rejci v takih razmerah ne vidijo več možnosti obstoja. S tem se spreminja kulturna krajina in to pomeni tudi hud udarec za turizem, so prepričani nemški ovčerejci, ki so zato vse rejce domačih živali po Evropi pozvali k skupnemu pritisku na odločevalce, da spremenijo odnos do velikih zveri.

Zvečer bodo tako v opomin zgrešeni evropski politiki do velikih zveri zagoreli kresovi po celotni Nemčiji pa tudi na Švedskem, Finskem in Norveškem, kresove bodo prižgali tudi poljski, francoski, španski in italijanski rejci domačih živali. Kresove za "Švico brez velikih zveri" že tri leta prižigajo tudi tamkajšnji kmetje in po napovedih nekaterih prizadetih slovenskih rejcev bodo kresovi letos prvič, kot opozorilo zgrešeni politiki upravljanja z zvermi, goreli tudi v Sloveniji.

Kmetijstvo
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...