Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Bomo napade z droni na rafinerijo v Saudovi Arabiji občutili tudi v Sloveniji?

Slovenija | 16.09.2019, 19:43

V Saudovi Arabiji sta bili tarča napadov z brezpilotnimi letali pomembni naftni nahajališči in pri tem tudi največja rafinerija na svetu. Odgovornost so prevzeli hutijevci iz sosednjega Jemna, a nekateri dvomijo, da to drži. Ocenjujejo, da bi drone lahko poslal Iran. Vrstijo se pozivi k zadržanosti.

V ozadju so očitno teroristične težnje

Ekonomist dr. Matej Lahovnik je spomnil, da je Saudova Arabija največja zaveznica ZDA na Bližnjem vzhodu, tako so v ozadju zadnjih napadov očitno teroristične težnje. "V tem trenutku je težko ugibati, kdo konkretno stoji za vsem tem, a zaskrbljujoče je, da gre za ene od prvih napadov z droni. To pomeni, da bodo sledili podobni, kar bo gotovo vplivalo na varnostne razmere v regiji."

Kapital je plaha ptica

Droni postajajo učinkovito orožje za najrazličnejše akcije, ugotavlja dr. Lahovnik. V prihodnosti jih bodo lahko uporabili še kje, kar ni dobro. "Slabe novice vplivajo tudi na gospodarstvo in običajne ljudi. Kapital je namreč plaha ptica - ko pride do takšnih napadov, se prestraši, kar vpliva na ponudbo."

V Sloveniji nas verjetno v kratkem čakajo višje drobnoprodajne cene nafte

V tem primeru je napad vplival na ponudbo nafte, proizvodnja črnega zlata v Saudovi Arabiji se je skoraj prepolovila, kar na svetovni ravni pomeni pet odstotkov. Cene so poskočile. Kako bomo to občutili v Sloveniji? "To se bo najverjetneje kmalu poznalo na višjih drobnoprodajnih cenah nafte in naftnih derivatov," je prepričan dr. Lahovnik. A zavedati se moramo, tako je dodal, da nabavna cena nafte predstavlja le tretjino v končni maloprodajni ceni bencina. "Še vedno največji delež predstavljajo dajatve, kar pomeni, da vsak najmanjši dvig cen nafte še toliko bolj čutimo potrošniki, ker se sorazmerno še bolj povečajo drobnoprodajne cene na trgu."

Slovenija, Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...