Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenski siri (foto: Naša super hrana)
Slovenski siri

Jutri praznik kmečkih sirarjev

Kmetijstvo Robert Božič

Kmečki sirarji so lansko leto, ko so ob 20. letnici uspešnega povezovanja na Brdu pri Kranju pripravili odmeven in zelo lepo sprejet 1. festival slovenskih sirov, sklenili, da bo odslej vsak prvi torek v oktobru njihov praznik, ki ga bodo poskušali obeležiti z zanimivim festivalskim dogajanjem.

Drugi festival sirov bo torej zaznamoval jutrišnji dan. Tako kot lanski, se bo tudi letošnji odvijal na izjemni lokaciji protokolarnega centra na Brdu pri Kranju, dogajanje pa bo nekoliko drugačno od lanskega, saj se Združenje kmečkih sirarjev ukvarja z aktivno zasnovo koncepta tega dogodka, ki naj bi postal tradicionalen in bo pravzaprav vsakoletni stanovski praznik, pravi predsednik Združenja kmečkih sirarjev Milan Brence.

Poudarek na okušanju

Letos se bo v prvem krogu predstavilo okrog 30 kmečkih sirarjev, vsak s svojimi tremi najbolj prepoznavnimi siri, pridružile se bodo še nekatere izbrane mlekarne, ki prisegajo na zgodbo tradicionalnih sirov izdelanih iz lokalnega mleka, vse skupaj pa bo zaznamovala tradicionalna kulinarika Bohinjskega kota pod taktirko kuharskega mojstra Jožeta Godca, ki bo po besedah podpredsednice združenja Monike Ravnik pripravil tri degustacijske jedi iz kmečkih sirov in krompirja in bo do jutri opoldne, ko se bo festival začel, ostal skrivnost, je povedala Monika Ravnik, podpredsednica Združenja kmečkih sirarjev.

Srečati se in praznovati!

Milan Brence v imenu kmečkih sirarjev pravi, da je namen festivala predvsem srečevanje in praznovanje, seveda pa tudi trženje in navezovanje stikov s potrošniki. Zato so se odločili, da bodo dopoldanski čas, tik pred opoldansko otvoritvijo namenili stikom z večjimi kupci. Slovesno odprtje bo ob 12.00, nato pa bo čas za okušanje bogate zgodbe kmečkega sirarstva na Slovenskem, ki v okviru vsakega sirarskega kotla prinaša kakšen nov odtenek. Prav vse velja okusiti!

Milan Brence
Milan Brence © Osebni arhiv

Kmetijstvo
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica