Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Kres (foto: ARO)
Kres

Kresovi v protest proti volkovom

Kmetijstvo | 10.09.2019, 12:35

V petek zvečer bodo po celotni Evropi v znamenje protesta in kot opozorilo politikom zagoreli kresovi. Z njimi bodo kmetje poskušali javnost opozoriti na nevzdržne razmere za živinorejo in še posebej rejo drobnice, do katerih je privedla brezglava evropska politika zaščite volkov in velikih zveri ter posledično njihovega velikega širjenja. Kresovi naj bi letos prvič zagoreli tudi v številnih krajih po Sloveniji.

Nemški ovčerejci že tretje leto zapored tamkajšnje oblasti opozarjajo na zgrešeno nemško kot tudi evropsko politiko odnosa do velikih zveri, ki sta med drugim privedli do nerazumnega povečevanja populacije volkov ter posledično škod, ki jih ti povzročijo.

Slednje že rezultira v umiranju manjših nemških kmetij in opuščanju reje drobnice, saj rejci v takih razmerah ne vidijo več možnosti obstoja. S tem se spreminja kulturna krajina in to pomeni tudi hud udarec za turizem, so prepričani nemški ovčerejci, ki so zato vse rejce domačih živali po Evropi pozvali k skupnemu pritisku na odločevalce, da spremenijo odnos do velikih zveri.

Volk je pomoril čredo ovc
Po napadu volkov © KGZS

V petek zvečer bodo tako v opomin zgrešeni evropski politiki do velikih zveri zagoreli kresovi po celotni Nemčiji pa tudi na Švedskem, Finskem in Norveškem, kresove bodo prižgali tudi poljski, francoski, španski in italijanski rejci domačih živali. Kresove za Švico brez velikih zveri že tri leta prižigajo tudi tamkajšnji kmetje in po napovedih nekaterih prizadetih slovenskih rejcev bodo kresovi v petek zvečer letos prvič, kot opozorilo zgrešeni politiki upravljanja z zvermi, goreli tudi v Sloveniji.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...