Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar
Kmetija Šteharnik (foto: Robert Božič)
Kmetija Šteharnik

Odgovorno na pot - varno na vrh: Šteharski vrh

25.08.2019, 13:32

Z gozdom pokrito hribovje Strojna, ki ga mestoma zaznamujejo celki, ki so zaplate hribovskih travnikov in pašnikov, ki pomenijo v tem gozdno hribovskem svetu raztresene številne samotne kmetije, je zelo zanimiv svet. Med najvišjimi vrhovi v njem, ki le za nekaj metrov presegajo višino tisoč metrov, je tudi Šteharski vrh nad Ravnami na Koroškem. Pod njim je z Uršlje gore viden celek zanimive oblike, ki ga tvori Šteharnikova domačija. Sredi njenih travnikov in psšniukov stoji naš oddajnik, ki pokriva dobršen del Koroške.

Kmetovanje 852 metrov nad morjem

Na trdni kmetiji, 852 metrov nad morjem, zdaj gospodari mladi prevzemnik Marko Šteharnik, ki si želi, da bi kmetijo, ki sta jo z velikim trudom razvila in posodobila njegova starša, mama Ljudmila in oče Alojz, razvijal naprej. Živinoreja je edina možnost za kmetovanje na tej višini, žal pa odkupna cena mleka in mesa ne pokriva stroškov pridelave krme v teh hribovskih razmerah in si morajo pri tem pomagati s prodajo lesa iz njihovih gozdov.

Oče Alojz, mama Ljudmila in sin Marko
Oče Alojz, mama Ljudmila in sin Marko © Blaž Lesnik

Dva šihta, da kmetija preživi

Zato ni čudno, da se vsako jutro še vedno odpravi "na šiht v dolino", popoldne pa oddela še drugi šiht visoko na svežem zraku. Marko pravi, da to dela z veseljem, v prihodnosti pa pušča odprte nekatere možnosti, ki bi lahko kmetiji prinesli dodaten dohodek, ki bi omogočil preživetje družine. Eden od izzivov, ki bi lahko pomenil nov korak je izletniški turizem, saj prav mimo kmetije vodi pot proti Šteharskem vrhu, ki je med pohodniki zelo priljubljen. Ti se radi ustavijo pri prijaznih ljudeh in se odpočijejo za veliko mizo na dvorišču.

Ob obisku sta oče Alojz in mama Ljudmila z nami delila spomine, ko sta sama bila v Markovi koži in sta kmetijo prevzela, ter se odločila za velike korake modernizacije. Leta 1977 je do njih končno prišla elektrika, brez katere si danes živlejnja ni mogoče zamišljati, uredili so cesto, vse prihranke pa porabili za nakup mehanizacije, prenovo hleva in gospodarskih poslopij ter novo domovanje. Marko upa, da bodo slovenski ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 bolj upoštevali danosti in potrebe visokogorskih kmetij in bo tako dan trdnejši temelj za njihovo ohranitev.

Kmetija Šteharnik
Kmetija Šteharnik © Robert Božič

Marjeta Šteharnik – Mlada kmetica leta 2018

Na kmetiji ima svoje korenine tudi pregovorno nasmejana Marjeta Šteharnik – mlada kmetica leta 2019, ki bo sredi septembra svoj naziv prepustila novo izbrani kmetici. V pogovoru je povedala, da si ne predstavja, da bi ne živela na kmetiji, zato z možem kmetujeta na 10 ha veliki kmetiji v okolici Pameč in se poleg živinoreje ukvarjata tudi z vzgojo in pridelavo jagodičja. Pravi, da je minulo leto svojega poslanstva posebej spodbujaja k generacijski pomladitvi kmetij, da bi čimveč mladih prevzemalo kmetovanje in bi jim njihovi starši to tudi dovolj zgodaj prepuščali.

Utrinek z izbora Mlade kmetice 2018 - Marjeta Šteharnik in mladi gospodar Andrej Ržek
Utrinek z izbora Mlade kmetice 2018 - Marjeta Šteharnik in mladi gospodar Andrej Ržek © Kmečki glas

Telički
Telički © Robert Božič

Trenutno si skupaj z mnogimi drugimi prizadeva za dobro organiozacijo letošnjega izbora Mlade kmetice in mladega gospodarja, ki bo v petek 13. septembra potekal v Slovenj Gradcu.

Miško in Jasmina v družbi Marka in Roberta
Miško in Jasmina v družbi Marka in Roberta © ARO

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je imenoval za celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...