Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Kmetija Šteharnik (foto: Robert Božič)
Kmetija Šteharnik

Odgovorno na pot - varno na vrh: Šteharski vrh

25.08.2019, 13:32

Z gozdom pokrito hribovje Strojna, ki ga mestoma zaznamujejo celki, ki so zaplate hribovskih travnikov in pašnikov, ki pomenijo v tem gozdno hribovskem svetu raztresene številne samotne kmetije, je zelo zanimiv svet. Med najvišjimi vrhovi v njem, ki le za nekaj metrov presegajo višino tisoč metrov, je tudi Šteharski vrh nad Ravnami na Koroškem. Pod njim je z Uršlje gore viden celek zanimive oblike, ki ga tvori Šteharnikova domačija. Sredi njenih travnikov in psšniukov stoji naš oddajnik, ki pokriva dobršen del Koroške.

Kmetovanje 852 metrov nad morjem

Na trdni kmetiji, 852 metrov nad morjem, zdaj gospodari mladi prevzemnik Marko Šteharnik, ki si želi, da bi kmetijo, ki sta jo z velikim trudom razvila in posodobila njegova starša, mama Ljudmila in oče Alojz, razvijal naprej. Živinoreja je edina možnost za kmetovanje na tej višini, žal pa odkupna cena mleka in mesa ne pokriva stroškov pridelave krme v teh hribovskih razmerah in si morajo pri tem pomagati s prodajo lesa iz njihovih gozdov.

Oče Alojz, mama Ljudmila in sin Marko
Oče Alojz, mama Ljudmila in sin Marko © Blaž Lesnik

Dva šihta, da kmetija preživi

Zato ni čudno, da se vsako jutro še vedno odpravi "na šiht v dolino", popoldne pa oddela še drugi šiht visoko na svežem zraku. Marko pravi, da to dela z veseljem, v prihodnosti pa pušča odprte nekatere možnosti, ki bi lahko kmetiji prinesli dodaten dohodek, ki bi omogočil preživetje družine. Eden od izzivov, ki bi lahko pomenil nov korak je izletniški turizem, saj prav mimo kmetije vodi pot proti Šteharskem vrhu, ki je med pohodniki zelo priljubljen. Ti se radi ustavijo pri prijaznih ljudeh in se odpočijejo za veliko mizo na dvorišču.

Ob obisku sta oče Alojz in mama Ljudmila z nami delila spomine, ko sta sama bila v Markovi koži in sta kmetijo prevzela, ter se odločila za velike korake modernizacije. Leta 1977 je do njih končno prišla elektrika, brez katere si danes živlejnja ni mogoče zamišljati, uredili so cesto, vse prihranke pa porabili za nakup mehanizacije, prenovo hleva in gospodarskih poslopij ter novo domovanje. Marko upa, da bodo slovenski ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 bolj upoštevali danosti in potrebe visokogorskih kmetij in bo tako dan trdnejši temelj za njihovo ohranitev.

Kmetija Šteharnik
Kmetija Šteharnik © Robert Božič

Marjeta Šteharnik – Mlada kmetica leta 2018

Na kmetiji ima svoje korenine tudi pregovorno nasmejana Marjeta Šteharnik – mlada kmetica leta 2019, ki bo sredi septembra svoj naziv prepustila novo izbrani kmetici. V pogovoru je povedala, da si ne predstavja, da bi ne živela na kmetiji, zato z možem kmetujeta na 10 ha veliki kmetiji v okolici Pameč in se poleg živinoreje ukvarjata tudi z vzgojo in pridelavo jagodičja. Pravi, da je minulo leto svojega poslanstva posebej spodbujaja k generacijski pomladitvi kmetij, da bi čimveč mladih prevzemalo kmetovanje in bi jim njihovi starši to tudi dovolj zgodaj prepuščali.

Utrinek z izbora Mlade kmetice 2018 - Marjeta Šteharnik in mladi gospodar Andrej Ržek
Utrinek z izbora Mlade kmetice 2018 - Marjeta Šteharnik in mladi gospodar Andrej Ržek © Kmečki glas

Telički
Telički © Robert Božič

Trenutno si skupaj z mnogimi drugimi prizadeva za dobro organiozacijo letošnjega izbora Mlade kmetice in mladega gospodarja, ki bo v petek 13. septembra potekal v Slovenj Gradcu.

Miško in Jasmina v družbi Marka in Roberta
Miško in Jasmina v družbi Marka in Roberta © ARO

 

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...