Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Srečanje v Riminiju (foto: Vatican News)
Srečanje v Riminiju

Srečanja v Riminiju že štiri desetletja pričujejo o prijateljstvu med narodi

Svet | 21.08.2019, 14:41

Predavanja, okrogle mize, pričevanja in razstave o veri, politiki, kulturi, znanosti, umetnosti, literaturi in športu. Vse to v tem tednu ponuja tradicionalno srečanje za prijateljstvo med narodi. Tudi tokrat ga je v Riminiju v Italiji pripravilo gibanje Občestvo in osvoboditev. 40. izvedbo ene največjih krščanskih prireditev na svetu povezuje neobičajno geslo.

Na sejemsko prizorišče v Riminiju se te dni zgrinjajo množice. Tradicionalnega srečanja za prijateljstvo med narodi, ki ga gosti že 40. leto, naj bi se od minule nedelje do prihajajoče sobote udeležilo 800.000 ljudi. Številka je nekoliko manjša kot v preteklosti, ko je segla tudi do milijona, a med drugim je zgovoren podatek o polnem parkirišču. "Tam je 10.000 parkirnih mest, ki so zasedena vsak dan," nam je zaupal msgr. Gašper Rudolf, letošnji diamantni mašnik, ki rad obišče to pomembno krščansko prireditev.

V življenju imamo različne vloge in tudi različna imena, sporoča geslo

Ob jubilejni izvedbi ga je še posebej nagovorilo geslo. Tokrat je misel vzeta iz pesmi svetega Janeza Pavla II. o Veroniki, ki je Jezusu med njegovim križevim potom obrisala obraz. Tvoje ime se je rodilo iz tega, kar si zrla so besede, ki so po mnenju msgr. Rudolfa zelo pomenljive. "Naša imena se spreminjajo ob pomembnih doživetjih. Naše življenje in naše vloge se spreminjajo. V življenju imamo različna imena, a končnega nam bo dal Bog, ko se bomo poslovili."

Na geslo se je oprl tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki je v imenu papeža Frančiška pisal udeležencem. Kot jim je sporočil, je treba videti Gospodovo obličje, da lahko najdemo sebe. Vse je povabil, naj v svojem obličju zrcalijo Vstalega Kristusa. Zreti v obličja in izkusiti lastno nezamenljivo identiteto naj bi doživeli vsi, ki se te dni mudijo v Riminiju.

Kakšne posebnosti prinaša letošnji program?

"Program je še bolj razpršen in še bolj nagovori širšo publiko kot pred leti," je ocenil msgr. Rudolf. To je potrdil duhovnik Bogdan Vidmar, ki ga spremlja. "Morda je letos še več predavanj in okroglih miz, v istem terminu se jih zvrsti od osem do deset. Je tudi veliko več razstav. Velik poudarek je namenjen vprašanju islama in medverskega dialoga," je Vidmar naštel še nekatere posebnosti letošnjega srečanja za prijateljstvo med narodi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...