Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Fatima (foto: ARO)
Fatima

Vabljeni na romanje v Fatimo

07.07.2019, 12:31

19. in 20. oktobra vas, ob 102. obletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi, vabimo na romanje v to največje portugalsko romarsko središče. Tam se je Marija, 13. maja 1917, prvič prikazala trem pastirčkom in od takrat je Fatima zaslovela po vsem svetu. Romanje bo vodil andškof Anton Stres.

50 kilometrov od obale Atlantskega oceana, v škofiji s sedežem v mestu Leiria, leži Vila Nova de Ourém, nekdanji Ourém, ki je obsegal vas Fatimo, Covo de Iria, Valinhos, vas Aljustrel in skalnat grič, imenovan Loco do Cabeço.

Tam, kjer danes stoji božjepotno svetišče, je bila nekoč prostrana ravnina, kamor so hodili pastirji na pašo. Fatima, od leta 1977 mesto, kakor jo vidimo danes, je nastala zaradi prikazovanj Device Marije, od aprila do oktobra (vsakega 13. v mesecu), v letu 1917 in njenega naročila, naj jo častijo ter molijo in delajo pokoro v spravo za grehe.

Fatimski romar najprej pohiti h kapelici prikazovanj, ki je postavljena točno na kraju, kjer je rasla mala črnika, na kateri se je prikazala Marija. Kapelica stoji sredi velikega trga, ki sprejme okoli milijon ljudi in po katerem poteka večerna procesija s svečami.

Na desni strani kapelice je bazilika Rožnovenske Gospe, kjer so pokopani vsi trije vidci: Lucija, Jacinta in Frančišek. Slednja sta bila leta 2000 razglašena za blažena, leta 2017 pa za svetnika. Na levi strani pa je bazilika Sv. Trojice (ima 8.600 sedežev), za katero je naredil mozaik p. Marko Rupnik.

1. dan, sobota: LJUBLJANA-PORTO-FATIMA

Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v jutranjih urah in odhod posebnega letala proti Portu. Med letom bo hladen obrok. Po približno tri-urnem letu pristanek v Portu, kjer bo potrebno urine kazalce premakniti za uro nazaj. Po prevzemu prtljage se bomo odpeljali do Fatime (200 km). Romarski obisk bomo začeli z obiskom rojstne vasice fatimskih vidcev, nadaljevali s pobožnostjo križevega pota, po katerem se bomo odpeljali do hotela. Sledi sv. maša in večerja. Ob 21.30 se bomo udeležili procesije s svečami. Povratek v hotel in prenočevanje.

2. dan, nedelja: FATIMA-PORTO-LJUBLJANA

Zajtrk. V dopoldnevu bomo imeli sveto mašo in veliko priložnosti za osebno molitev in nakup spominkov. Možnost (doplačilo ob prijavi) kosila v hotelu ali lokalni restavraciji. Sredi popoldneva bomo zapustili Fatimo in se odpeljali do letališča v Portu, od koder bomo poleteli proti Sloveniji s predvidenim pristankom v večernih urah.

ODHOD: 19. 10. 2019

ČAS POTOVANJA: 2 dni | 1 noč

NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 125

Cena na osebo pri udeležbi najmanj 125 oseb: 519 €

CENA VKLJUČUJE: poseben letalski prevoz v ekonomskem razredu po programu, letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo v znesku 45€, hladen obrok na letalu , avtobusni prevoz z letališča do hotela in nazaj, 1 prenočevanje z zajtrkom v hotelu 3/4* v dvoposteljnih sobah, 1 večerja brez pijače, DDV ter vodenje in organizacijo potovanja.

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): enoposteljna soba 35 €, zavarovanje z asistenco v tujini Coris za osnovno kritje 6,5€ za osebe do 75 let, 10€ za osebe med 70 in 84 let, oz. 13 € za osebe nad 85 let, kosilo drugi dan 20€; (na poti): ostalo kar ni navedeno v postavki cena vključuje.

Informacije in rezervacije:  080 19 60

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

Datoteke za prenos