Petra StoparPetra Stopar
Krvavec (foto: ARO)
Krvavec

Razglednica: Krvavec

| 25.06.2019, 14:05

Krvavec je gora, ki se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je del kamniško - savinjskih Alp. Na njenem pobočju je istoimensko zimskošportno središče RTC Krvavec.

Gora je od daleč razpoznavna tudi po stometrskem železobetonskem stolpu, oddajniku Nacionalne televizijske in radijske hiše. S tega mesta oddaja tudi Radio Ognjišče svoj program. To je za našo hišo najbolj pomembno okno v svet, program na Krvavcu oddajamo na frekvenci 104,5 MHz.

Po ustnem izročilu je tudi ime Krvavec nastalo v času vdora Turkov. Pripoved pravi, da so domačini v zelo slabem vremenu pod pretvezo spravili Turke v prepadne stene Kokrškega grebena. Ker je bilo to za napadalce usodno, naj bi ime izhajalo in spominjalo na tedaj velike količine prelite krvi.

Druga razlaga, ki je bolj razširjena v dolini, pripoveduje o ajdovskih deklicah, lepih velikankah, ki so ju lovili Pesjani in sta se pred njimi zatekli visoko v planine. Pesjani so ubili njunega očeta in razdrli njegov grad v Komendskem Borštu. Bridko sta jokali, da je v nižavo pridrl krvav potok solza. Odtod ime Krvavec.

Panorama Krvavec
Panorama Krvavec © RTC Krvavec

Prvo žičnico so slovesno odprli leta 1958. Potnike je iz doline v Zanjivcu do dna krvavške planine na Gospincu peljala 17 minut. Enovrvna odklopna žičnica je bila za tiste čase zelo napredna naprava. Eden izmed konstruktorjev te odklopne naprave je bil tudi inženir Stanko Bloudek. Žičnica je obratovala do leta 1973, ko jo je zamenjala novejša kabinska žičnica francoske izdelave.

Pri gradnji prvega radiotelevizijskega oddajnika in planinskega doma so za prevoz težkih tovorov postavili preprosto tovorno žičnico, ki je bila nato preurejena v smučarsko, z zmogljivostjo vsega 120 smučarjev na uro.

Leta 1966 so postavili vlečnico od Tihe doline do Njivic in enosedežnico Gospinca do Doma na Krvavcu, ki prenovljena obratuje še danes. Leta 1970 so predali namenu dvosedežnico Tiha dolina, ki jo je v zimi 2009 nadomestila sodobna štirisedežnica. Prvi teptalni stroj pride na to smučišče leta 1968.

Krvavec - Plečnikova kapelica
Krvavec - Plečnikova kapelica © ARO

Leta 1973 so ustanovili Konzorcij za gradnjo RTC Krvavec. Rezultat je bila nova kabinska žičnica z ovalnimi kabinami francoskega podjetja Poma, priljubljeno imenovanimi jajčka. Naprava je delovala 26 let, do leta 1999, ko je postala ozko grlo in jo je nadomestila obstoječa kabinska žičnica. Leta 1973 so odprli dvosedežnico Vrh Krvavca (nova šestsedeženica jo je nadomestila leta 2006), vlečnico do Podgradišča, Luže in Njivic (obe stari napravi je leta 1989 nadomestila dvosedežnica Njivice I, tri leta kasneje tudi dvosedežnica Njivice II). Konec 70. let so smučišče razširili do Križke planine, kjer so izročili namenu dvosedežnico ter dve vlečnici na Kržišče. Tedaj je pričela obratovati še najvišja dvosedežnica na Krvavcu, dvosedežnica Zvoh, ki ima zgornjo postajo na 1971 metrih nad morjem. Danes ima celotno smučišče urejeno umetno zasneževanje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.