Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Roman Žveglič (foto: ARO)
Roman Žveglič

AUDIO: Po napadu medvedke - Roman Žveglič: To je tipični ideološki spopad!

Kmetijstvo | 22.06.2019, 18:35

Potem ko je zgodaj zjutraj v kraju Vrh nad Želimljami medvedka z mladičema napadla in poškodoval 80-letno žensko, se že vrstijo številni odzivi. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je prek Twitterja zapisala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, premier Šarec pa: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."

Jure Leben: Država je odgovorna za upravljanje z zvermi!

Dopoldne se je z zapisom na svojem Facebook profilu oglasil tudi nekdanji minister za okolje Jure Leben, ki živi v neposredni bližini napada in so njegove hišne nadzorne kamere medvedko z mladičema le 15 minut pred napadom posnele, ko so prečkali vrt mimo otroških igral. Objavljamo celoten zapis:

Jutranji napad rjavega medveda se je zgodil praktično na mojem dvorišču. Kljub temu ali pa #PRAVZATO pozivam k tehtnemu premisleku in mirnim živcem.

 

Država je odgovorna za upravljanje z zvermi. Odgovornosti za upravljanje z zvermi - sploh pa z zaščitenimi vrstami - ne gre jemati zlahka ali pa to lastno odgovornost celo prelagati na nevladnike ali glas ljudstva...

 

Zaradi neodgovornega dolgoletnega delovanja MOP je Upravno sodišče lani pritrdilo nevladnim organizacijam in prepovedalo odstrelitev tako rjavega medveda kot volka. Uredba o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah je bila namreč vsakič tako izjemno slabo pripravljena, da sodišče druge izbire sploh ni imelo.

 

Posledice neodgovornega ravnanja države v preteklosti so danes nepopravljive; tako za okolje kot za ljudi. V slovenske vasi se je naselil strah, ki ga bo težko izničiti, saj sta se volk in rjavi medved močno približala našemu domu.

 

Obenem v histerični ihti sprejemamo interventne ukrepe in brez kritične presoje ubijamo (seveda vem, da vam je ljubša beseda odvzem) zaščitene živali. A kot je bilo moč prebrati v izjemni refleksiji na to temo: "pot v pekel je tudi tokrat tlakovana z dobrimi namenimi".

 

Da sklenem: upam, da država vse svoje strokovne moči usmerja v pripravo naslednje Uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Ker si res ne želim, da bi kogarkoli od vas kdaj presenetil tak prizor kot je danes zjutraj mene.

Medvedka na vrtu
Medvedka na vrtu nekdanjega ministra (foto FB - ministerJureLeben)) © FB Jure Leben

Žveglič: Če imamo takšno upravljanje z državo, imamo ravno takšno upravljanje z velikimi zvermi!

V Sindikatu kmetov Slovenije so zgroženi nad dogodkom. Podpredsednik Roman Žveglič je prizadeti prebivalki Vrha nad Želimljami najprej želel čim hitrejše okrevanje, zgrožen pa je, da se nihče ni zganil, ko je že pred dnevi v tamkajšnji okolici prišlo do napada na tekača in je bilo pričakovati, da se lahko kaj takega ponovi.

Po mnenju Žvegliča je znano, koliko medvedov naš prostor prenese. "Mi zahtevamo, da se začne takoj ukrepat in maksimalna številka populacije odraslih medvedov v Sloveniji, ki jo naš prostor prenese je 350 živali. To je zgornja meja znosnega in sprejemljivega."

Roman Žveglič: To je tipični ideološki spopad!

"Problem v vsej tej problematiki zveri in škod in vsega, kar se dogaja, ni spopad med podeželjem in mestom. To ni spopad med podeželjem in mestom, kot ga hočejo nekateri prikazati, ampak to je tipični ideološki spopad. Levica se hoče polastiti, vsega, kar ni njeno, a naj bi bilo njeno. To je tipični ideološki spopad. Ne priznavajo privatne lastnine, ne priznavajo pravic lastnikom kmetijskih zemljišč... Tu ne gre za problem med meščani in podeželani, to je strogi ideološki problem," je Žveglič komentiral stališča predstavnikov Levice v vsej zgodbi s sprejemanjem interventnega zakona, za katerega je skeptičen, da bo lahko rešil zadeve.

Žveglič: "Prijavite vsak dogodek!"

"Predsednik vlade bi že do sedaj moral nujno zahtevati točen vpogled, kdo so ti uradniki, ki zavajajo in ministra in predsednika vlade in slovensko javnost. Jaz sem prepričan, da so te nevladne »zelene« organizacije prepletene s temi uradniki na ministrstvu, ki zadeve pripravljajo in nato ministru naprej servirajo, … da pa ne bo pomote, za to pa je nedvomno kriv nadrejeni, se pravi minister in nenazadnje predsednik vlade...," je bil neposreden Žveglič.

Na Sindikatu kmetov Slovenije vse prebivalce na podeželju, kjer prihaja do srečevanj z zvermi, opozarjajo, naj bodo previdni, ter vsak tak dogodek prijavijo zato pristojnim, najprej na številko 112 in nato pristojnim službam Zavoda za gozdove Slovenije.

Uredniški komentar: Res brez panike?

Glede na veliko prenamnožitev populacije zveri je vsakemu normalno razmišljujočemu človeku jasno, da bo nujno prišlo do takih tragičnih situacij, kot je bila današnja v okolici Želimelj. In čeprav se zdaj nekateri iz ozadja prek povezav v medijih trudijo in poskušajo oči javnosti preusmeriti proč od problema, ter nekatere kritične odzive na davišnji napad medvedke omalovažujoče označujejo za politične, lahko rečemo, da je v tem trenutku popolnoma neprimerno javnost opozarjati, da ni razloga za paniko, kar je storil eden od članov ekipe, ki kot profesor raziskuje medvede.

 

Razlogov za zaskrbljenost je zelo veliko, še posebej potem, ko je ozadje dogajanja na področju uravnavanja populacij zveri na Ministrstvu za okolje in prostor obelodanil nekdanji minister Jure Leben, ko je dopoldne na svojem FB profilu zapisal: » Posledice neodgovornega ravnanja države v preteklosti so danes nepopravljive; tako za okolje kot za ljudi...«

 

Če bivši minister pravi, da je nastala situacija plod neodgovornega dolgoletnega delovanja Ministrstva za okolje in prostor, vsekakor razumem Romana Žvegliča iz Sindikata kmetov Slovenije, ki pravi, da morajo odgovornost prevzeti odgovorni. Od tistih na ministrstvu do predsednika vlade.

Kmetijstvo
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...