Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Miša Pušenjak (foto: Izidor Šček)
Miša Pušenjak

Miša Pušenjak: Pazite, da vas sonce ne bo ožgalo!

Kmetijstvo | 04.06.2019, 11:13

Po nenavadno hladnem in deževnem maju smo vremensko gledano skočili v poletje. "Tako mi kot tudi rastline se nismo mogli počasi privajati na močno sonce. Tako bodo rastline zdaj doživele dodaten šok, nas pa bo lahko pošteno ožgalo, če ne bomo previdni," je v današnji Svetovalnici med drugim opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.

Deževna doba in tipično aprilsko vreme sta za nami, pred nami pa dnevi s poletnimi temperaturami. Vsak, ki je te dni bil na vrtu ali njivi in z rokami otipal zbito zemljo, se sprašuje, kaj narediti, da bi pomagal rastlinam in vrtninam. Pušenjakova svetuje: "Takoj ko bo mogoče, ko se zemlja ne bo več oprijemala orodja, prerahlajte tla in spravite zrak v zemljo!" Zaradi zbitih in mokrih tal so se namreč koreninski sistemi vrtnin slabo razvijali, posebej se to vidi pri fižolu, ki rumeni, pa tudi bučah in bučkah. Brez rahljanja so vsi drugi ukrepi za pomoč prizadetim rastlinam brez pomena, je še opozorila Miša Pušenjak.

Zrak v tleh je zelo pomemben!

Z zrakom v tleh zbudimo mikroorganizme, ti začnejo razkrajati organsko snov, pa tudi korenine same brez zraka v tleh ne morejo sprejemati hranil. V zbiti zemlji se koreninski laski in tiste najbolj nežne korenine počasneje razraščajo, zato je okopavanje zelo pomemben ukrep.

"Ne bodite razočarani, če bodo buče in bučke imele veliko moških cvetov, hibridne grmičaste bučke pa bodo verjetno veliko plodičev odvrgle. Mogoče je kje tudi smiselno rastlinam pomagati tako, da pustimo prvi ali drugi plodič, ostale pa potržemo, da si rastlina lahko opomore," je še dodala Pušenjakova.

Vabljeni k poslušanju celotne svetovalnice, v kateri je Miša Pušenjak odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev:

O pomenu pripravkov iz alg in aminokislin

O dobrobiti vzgoje vrtnin v rastlinjakih

O otvoritvi kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

O pomenu zastiranja zemlje

O pomenu ježev na vrtovih in kako zanje poskrbeti

O vzgoji vrtnin na težkih zemljah

O težavah v pridelavi solate in kako se boriti s solatno plesnijo

O pomenu kolobarja

Vabljeni na otvoritev kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

Miša Pušenjak je v Svetovalnici povabila tudi na sobotno bo slovesno odprtje kmečke prodajalne na na znani v pridelavo zelenjave usmerjeni kmetiji Horvat v Dogošah v Mariboru, kjer bodo obiskovalci lahko iz prve roke lahko videli, kako je z letošnjo pridelavo zelenjave in kako pridelava, kljub težkim vremenskim razmeram, uspeva profesionalcem. Na omenjeni kmetiji zgledno delajo že tri generacije, zaradi težav pri odkupu zelenjave s strani velikih trgovcev pa si prizadevajo, da bi njihovi pridelki našli čim krajšo pot do porabnikov, ki se lahko tudi iz prve roke prepričajo in vidijo kje zelenjava raste, V soboto ob 10.00 bo po slovesnem odprtju prodajalne, po kmetiji vodila Miša Pušenjak, ki bo tudi odgovarjala in praktično pokazala nekatere tehnike uspešne pridelave zelenjave tudi v tako zahtevnih okoliščinah, kot jih kroji letošnje vreme.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...