Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović
Miša Pušenjak (foto: Izidor Šček)
Miša Pušenjak

Miša Pušenjak: Pazite, da vas sonce ne bo ožgalo!

04.06.2019, 11:13

Po nenavadno hladnem in deževnem maju smo vremensko gledano skočili v poletje. "Tako mi kot tudi rastline se nismo mogli počasi privajati na močno sonce. Tako bodo rastline zdaj doživele dodaten šok, nas pa bo lahko pošteno ožgalo, če ne bomo previdni," je v današnji Svetovalnici med drugim opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.

Deževna doba in tipično aprilsko vreme sta za nami, pred nami pa dnevi s poletnimi temperaturami. Vsak, ki je te dni bil na vrtu ali njivi in z rokami otipal zbito zemljo, se sprašuje, kaj narediti, da bi pomagal rastlinam in vrtninam. Pušenjakova svetuje: "Takoj ko bo mogoče, ko se zemlja ne bo več oprijemala orodja, prerahlajte tla in spravite zrak v zemljo!" Zaradi zbitih in mokrih tal so se namreč koreninski sistemi vrtnin slabo razvijali, posebej se to vidi pri fižolu, ki rumeni, pa tudi bučah in bučkah. Brez rahljanja so vsi drugi ukrepi za pomoč prizadetim rastlinam brez pomena, je še opozorila Miša Pušenjak.

Zrak v tleh je zelo pomemben!

Z zrakom v tleh zbudimo mikroorganizme, ti začnejo razkrajati organsko snov, pa tudi korenine same brez zraka v tleh ne morejo sprejemati hranil. V zbiti zemlji se koreninski laski in tiste najbolj nežne korenine počasneje razraščajo, zato je okopavanje zelo pomemben ukrep.

"Ne bodite razočarani, če bodo buče in bučke imele veliko moških cvetov, hibridne grmičaste bučke pa bodo verjetno veliko plodičev odvrgle. Mogoče je kje tudi smiselno rastlinam pomagati tako, da pustimo prvi ali drugi plodič, ostale pa potržemo, da si rastlina lahko opomore," je še dodala Pušenjakova.

Vabljeni k poslušanju celotne svetovalnice, v kateri je Miša Pušenjak odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev:

O pomenu pripravkov iz alg in aminokislin

O dobrobiti vzgoje vrtnin v rastlinjakih

O otvoritvi kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

O pomenu zastiranja zemlje

O pomenu ježev na vrtovih in kako zanje poskrbeti

O vzgoji vrtnin na težkih zemljah

O težavah v pridelavi solate in kako se boriti s solatno plesnijo

O pomenu kolobarja

Vabljeni na otvoritev kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

Miša Pušenjak je v Svetovalnici povabila tudi na sobotno bo slovesno odprtje kmečke prodajalne na na znani v pridelavo zelenjave usmerjeni kmetiji Horvat v Dogošah v Mariboru, kjer bodo obiskovalci lahko iz prve roke lahko videli, kako je z letošnjo pridelavo zelenjave in kako pridelava, kljub težkim vremenskim razmeram, uspeva profesionalcem. Na omenjeni kmetiji zgledno delajo že tri generacije, zaradi težav pri odkupu zelenjave s strani velikih trgovcev pa si prizadevajo, da bi njihovi pridelki našli čim krajšo pot do porabnikov, ki se lahko tudi iz prve roke prepričajo in vidijo kje zelenjava raste, V soboto ob 10.00 bo po slovesnem odprtju prodajalne, po kmetiji vodila Miša Pušenjak, ki bo tudi odgovarjala in praktično pokazala nekatere tehnike uspešne pridelave zelenjave tudi v tako zahtevnih okoliščinah, kot jih kroji letošnje vreme.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...