Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Miša Pušenjak (foto: Izidor Šček)
Miša Pušenjak

Miša Pušenjak: Pazite, da vas sonce ne bo ožgalo!

Kmetijstvo | 04.06.2019, 11:13

Po nenavadno hladnem in deževnem maju smo vremensko gledano skočili v poletje. "Tako mi kot tudi rastline se nismo mogli počasi privajati na močno sonce. Tako bodo rastline zdaj doživele dodaten šok, nas pa bo lahko pošteno ožgalo, če ne bomo previdni," je v današnji Svetovalnici med drugim opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.

Deževna doba in tipično aprilsko vreme sta za nami, pred nami pa dnevi s poletnimi temperaturami. Vsak, ki je te dni bil na vrtu ali njivi in z rokami otipal zbito zemljo, se sprašuje, kaj narediti, da bi pomagal rastlinam in vrtninam. Pušenjakova svetuje: "Takoj ko bo mogoče, ko se zemlja ne bo več oprijemala orodja, prerahlajte tla in spravite zrak v zemljo!" Zaradi zbitih in mokrih tal so se namreč koreninski sistemi vrtnin slabo razvijali, posebej se to vidi pri fižolu, ki rumeni, pa tudi bučah in bučkah. Brez rahljanja so vsi drugi ukrepi za pomoč prizadetim rastlinam brez pomena, je še opozorila Miša Pušenjak.

Zrak v tleh je zelo pomemben!

Z zrakom v tleh zbudimo mikroorganizme, ti začnejo razkrajati organsko snov, pa tudi korenine same brez zraka v tleh ne morejo sprejemati hranil. V zbiti zemlji se koreninski laski in tiste najbolj nežne korenine počasneje razraščajo, zato je okopavanje zelo pomemben ukrep.

"Ne bodite razočarani, če bodo buče in bučke imele veliko moških cvetov, hibridne grmičaste bučke pa bodo verjetno veliko plodičev odvrgle. Mogoče je kje tudi smiselno rastlinam pomagati tako, da pustimo prvi ali drugi plodič, ostale pa potržemo, da si rastlina lahko opomore," je še dodala Pušenjakova.

Vabljeni k poslušanju celotne svetovalnice, v kateri je Miša Pušenjak odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev:

O pomenu pripravkov iz alg in aminokislin

O dobrobiti vzgoje vrtnin v rastlinjakih

O otvoritvi kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

O pomenu zastiranja zemlje

O pomenu ježev na vrtovih in kako zanje poskrbeti

O vzgoji vrtnin na težkih zemljah

O težavah v pridelavi solate in kako se boriti s solatno plesnijo

O pomenu kolobarja

Vabljeni na otvoritev kmečke prodajalne na Kmetiji Horvat

Miša Pušenjak je v Svetovalnici povabila tudi na sobotno bo slovesno odprtje kmečke prodajalne na na znani v pridelavo zelenjave usmerjeni kmetiji Horvat v Dogošah v Mariboru, kjer bodo obiskovalci lahko iz prve roke lahko videli, kako je z letošnjo pridelavo zelenjave in kako pridelava, kljub težkim vremenskim razmeram, uspeva profesionalcem. Na omenjeni kmetiji zgledno delajo že tri generacije, zaradi težav pri odkupu zelenjave s strani velikih trgovcev pa si prizadevajo, da bi njihovi pridelki našli čim krajšo pot do porabnikov, ki se lahko tudi iz prve roke prepričajo in vidijo kje zelenjava raste, V soboto ob 10.00 bo po slovesnem odprtju prodajalne, po kmetiji vodila Miša Pušenjak, ki bo tudi odgovarjala in praktično pokazala nekatere tehnike uspešne pridelave zelenjave tudi v tako zahtevnih okoliščinah, kot jih kroji letošnje vreme.

Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...