Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič
Šmarna gora (foto: ARO)
Šmarna gora

Vi, ki hodite na sveto Šmarno goro, blagor vam! (F. Prešeren)

25.05.2019, 12:34 Urša Sešek

Danes, ko je 25. v mesecu, smo poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče poromali na Šmarno goro, kjer smo imeli sveto mašo in šmarnično pobožnost. "Zakaj na Šmarno goro, če tam nimate oddajnika?" ali "Zakaj le dva dni po molitvenem srečanju na Brezjah?"

Zato,

- ker je 25. v mesecu, ko gremo »Odgovorno na pot, varno na vrh«, v maju ravno sobota in poslušalce lahko povabimo z nami na pohod;

- ker je maj Marijin mesec;

- ker na Šmarni gori s poslušalci še nismo bili;

- ker je že Prešeren rekel: "Tega, ki na Goro hodi, bo Marija var'vala ..."

Tako smo na Šmarno goro privabili prijetno skupino poslušalcev in sodelavcev, ki so z veseljem sodelovali pri sveti maši. V uvodu je glavni urednik Franci Trstenjak povedal: "Slovenkam in Slovencem je Marija od nekdaj mati, h kateri se radi zatekamo in jo radi obiščemo, sploh v maju. Njena podoba skromne in mile, a odločne Jezusove matere pooseblja slovensko mater. Kje smo lahko bližje nebu in Mariji, kot na gori? Šmarna gora namreč pomeni Marijina gora."

Šmarna gora povezuje ...
Šmarna gora povezuje ... © ARO

Po maši nam je gostilničar Miha Ledinek povedal veliko zanimivega o cerkvi na Šmarni gori. Tudi to, da je tu služboval stric Franceta Prešerna, vikar Jakob Prešeren, ki ga je nečak France zelo rad obiskoval. Stric je tu tudi umrl in je pokopan pri obrambnem zidu ob cerkvi, pesnik France pa je upodobljen na stropni cerkveni freski.

Središče dne je bila šmarnična pobožnost
Središče dne je bila šmarnična pobožnost © Mirjam Judež

Sestop bo v lepem sobotnem zgodnjem popoldnevu gotovo lepo minil v družbi duhovno okrepčanih in veselih ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...