Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: Matjaž Merljak)

Poslanci za repatriacijo rojakov iz Venezuele

Slovenci po svetu | 16.05.2019, 23:30 Matjaž Merljak

Člani komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu vladi priporočajo, da prouči možnosti za izvajanje in čim prej začne s postopkom repatriacije Slovencev iz Venezuele. Razmere tam so govorniki označili za kritične. Kot je razvidno iz sklepov, vlada tega vprašanja danes ni obravnavala.

Sklep je podprlo enajst od trinajstih članov komisije, nihče ni bil proti. Repatriacija oz. vrnitev v domovino je omenjena v 72. členu zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (ZORSSZNM), in sicer za države, ki se nahajajo v hudi gospodarski in politični krizi. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je stanje v Venezueli označil za kritično. Prve prošnje za repatriacijo je osebno prejel pred približno štirimi tedni. Meni, da je treba vprašanje nujno urediti, a hkrati opozarja, da je repatriacija izredno kompleksen in do neke mere tvegan postopek. Zavzel se je tudi za oblikovanje medresorskega delovnega telesa, država pa bi morala rojakom pomagati z denarjem za hrano in zdravila. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je že namenil 1500 evrov, vlada pa je preko direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in krizno upravljanje doslej namenila 50.000 evrov za zdravstveni sektor.

Na seji komisije je Zvone Žigon iz USZS dejal, da ocenjujejo, da tam želi do 600 Slovencev, skupaj s sorodniki okoli 1000 ljudi. Dejan Valentinčič iz USZS je opozoril, da v Sloveniji obstaja ustrezna pravna podlaga za repatriacijo, potrebna pa bi bila sistemska rešitev ter razrešiti tudi nekaj birokratskih zagat, kot je npr. potrdilo o nekaznovanosti, ki ga je v Venezueli zelo težko pridobiti. "Tukaj velja biti fleksibilen," je pozval Valentinčič.

Vodja sektorja za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe direktorata MZZ za skupno zunanjo in varnostno politiko Andrej Medica je na seji pojasnil, da je MZZ krizo v Venezueli že večkrat označil za hudo gospodarsko in politično, kar je eden od pogojev za začetek postopka repatriacije po ZORSSZNM, za sam začetek postopka pa je potrebna odločitev vlade. Slovensko veleposlaništvo v Braziliji, ki je nerezidenčno pristojno za Venezuelo, je tudi v rednem stiku s tamkajšnjimi Slovenci. Za v Caracasu napovedana dva konzularna dneva, ki naj bi bila konec meseca, pa je interes po njegovih besedah že doslej precej velik.

Komisija je na današnji seji obravnavala tudi vprašanje zastopanosti Slovencev zunaj meja Slovenije v državnem zboru. Po dobrih dveh urah razprave je podprla sklep, s katerim predlaga vladi, da v okviru sveta vlade za Slovence v zamejstvu in sveta vlade za Slovence po svetu, ki sta posvetovalni telesi, preuči možnosti za to. Minister Česnik je dejal, da sam osebno to podpira in želi, a so po njegovem potrebne ustavne spremembe. Začetek postopka lahko predlaga 20 poslancev, vlada ali najmanj 30.000 volivcev. Žogica je zdaj na strani poslancev.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...