Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zveri dnevno napadajo živino (foto: FB)
Zveri dnevno napadajo živino

Zakaj se delajo norca?

| 23.05.2019, 12:44

Mesec dni mineva, kar je zavrelo kmetom iz okolice Ilirske Bistrice in so, ogorčeni nad ponavljajočimi se napadi zveri na njihovo živino, pred okoljsko ministrstvo pripeljali ostanke razmesarjenih živali. "Da bodo v Ljubljani videli, kaj moramo mi in naši otroci gledati vsako jutro," je takrat rekel eden od njih.

Ni jih sprejel pristojni minister, državnega sekretarja pa so spomnili, da imajo na ministrstvu v rokah vse vzvode, da se takoj uredi interventni odstrel problematičnih zveri na območjih, kjer se napadi iz dneva v dan ponavljajo. A že popoldansko dodatno pojasnilo ministrstva za okolje je dalo vedeti, da se ne bo nič zgodilo. In se tudi ni.

Včeraj, po skoraj mesecu dni, pa je vendarle prišlo do sklica sestanka "vseh zainteresiranih javnosti" na katerem naj bi, pomislite, izmenjali informacije. A rejci, ki se vsako noč spopadajo z zvermi in jim ne smejo storiti žalega ter jih lahko samo odganjajo od svoje živine, so pričakovali več.

Pričakovali so, da bo konec filozofiranja, da se bo po zapisanih strokovnih kriterijih in postopkih takoj sprejelo odločitev za intervencijo in se bo na tak način zmanjšalo pritisk, ki ga zveri, ki jim je na Notranjskem očitno zmanjkalo divjadi v gozdovih, vršijo nad pašno živino in drobnico.

A kot je po sestanku zgroženo izjavil Roman Žveglič, podpredsednik sindikata Kmetov Slovenije, je bilo "škoda časa in besed". Odgovornih v naši državi ne zanima, kaj se dogaja na podeželju in jim ni jasno, "da ljudje potrebujejo pomoč danes, ne pa čez en teden ali eno leto."

Ni prav kar se dogaja. Ni prav, da lahko neka nevladna skupina z grožnjo tožb na sodišču ovira strokovno sprejete odločitve. Ni prav, da o tem ne protestira kmetijsko ministrstvo, in ni prav, da molči predsednik vlade. In ni prav, da imamo uradništvo, ki je nedotakljivo in ne odgovarja za posledice svojih dejanj.

Pa saj ne gre samo za kmete in podeželje. Vprašajte podjetnike in obrtnike, dogaja se jim isto. Oblast se dela norca. Lahko kako drugače razumete dodatno pojasnilo ministrstva za okolje da navajam "bo vodstvo ministrstva obiskalo rejce iz Blok, in sicer predvidoma konec maja ali v začetku junija."

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...