Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Zveri dnevno napadajo živino (foto: FB)
Zveri dnevno napadajo živino

Zakaj se delajo norca?

23.05.2019, 12:44

Mesec dni mineva, kar je zavrelo kmetom iz okolice Ilirske Bistrice in so, ogorčeni nad ponavljajočimi se napadi zveri na njihovo živino, pred okoljsko ministrstvo pripeljali ostanke razmesarjenih živali. "Da bodo v Ljubljani videli, kaj moramo mi in naši otroci gledati vsako jutro," je takrat rekel eden od njih.

Ni jih sprejel pristojni minister, državnega sekretarja pa so spomnili, da imajo na ministrstvu v rokah vse vzvode, da se takoj uredi interventni odstrel problematičnih zveri na območjih, kjer se napadi iz dneva v dan ponavljajo. A že popoldansko dodatno pojasnilo ministrstva za okolje je dalo vedeti, da se ne bo nič zgodilo. In se tudi ni.

Včeraj, po skoraj mesecu dni, pa je vendarle prišlo do sklica sestanka "vseh zainteresiranih javnosti" na katerem naj bi, pomislite, izmenjali informacije. A rejci, ki se vsako noč spopadajo z zvermi in jim ne smejo storiti žalega ter jih lahko samo odganjajo od svoje živine, so pričakovali več.

Pričakovali so, da bo konec filozofiranja, da se bo po zapisanih strokovnih kriterijih in postopkih takoj sprejelo odločitev za intervencijo in se bo na tak način zmanjšalo pritisk, ki ga zveri, ki jim je na Notranjskem očitno zmanjkalo divjadi v gozdovih, vršijo nad pašno živino in drobnico.

A kot je po sestanku zgroženo izjavil Roman Žveglič, podpredsednik sindikata Kmetov Slovenije, je bilo "škoda časa in besed". Odgovornih v naši državi ne zanima, kaj se dogaja na podeželju in jim ni jasno, "da ljudje potrebujejo pomoč danes, ne pa čez en teden ali eno leto."

Ni prav kar se dogaja. Ni prav, da lahko neka nevladna skupina z grožnjo tožb na sodišču ovira strokovno sprejete odločitve. Ni prav, da o tem ne protestira kmetijsko ministrstvo, in ni prav, da molči predsednik vlade. In ni prav, da imamo uradništvo, ki je nedotakljivo in ne odgovarja za posledice svojih dejanj.

Pa saj ne gre samo za kmete in podeželje. Vprašajte podjetnike in obrtnike, dogaja se jim isto. Oblast se dela norca. Lahko kako drugače razumete dodatno pojasnilo ministrstva za okolje da navajam "bo vodstvo ministrstva obiskalo rejce iz Blok, in sicer predvidoma konec maja ali v začetku junija."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...