Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ministrica na avdienci (foto: MKGP)
Ministrica na avdienci

VIDEO: Papež Frančišek ima slovenski čebelnjak

Kmetijstvo | 22.05.2019, 14:24

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes, ob robu splošne avdience, papežu Frančišku podarila dva metra visok čebelnjak, ki oblikovno sledi prvinam tradicionalnega slovenskega čebelnjaka. Dopoldne je bil na ogled postavljen na trgu Sv. Petra, kmalu pa bo stalno mesto našel v papeški poletni rezidenci.

Ministrica s sodelavci in predsednik čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč s sodelavci, so s tem dejanjem želeli papežu Frančišku neposredno prenesti sporočilo Svetovnega dne čebel ter prizadevanj Slovenije za zaščito opraševalcev.

"S posebnim darilom, ki ga predajamo v času praznovanja 2. svetovnega dne čebel, želimo opozarjati svetovno javnost ter dvigniti pomen zavedanja o prispevku čebel k zagotavljanju prehranske varnosti, ohranjanju biodiverzitete in varovanju narave ter zavedanju po potrebi za varovanje čebel in divjih opraševalcev, ki pomembno prispevajo k temu," je papeža nagovorila ministrica dr. Aleksandra Pivec in dodala, da to sovpada s prizadevanji Svetega sedeža za odpravo lakote in revščine v svetu in za varovanje Stvarstva.

Ministrica s sodelaci in vodstvom ČZS v družbi papeža Frančiška
Ministrica s sodelaci in vodstvom ČZS v družbi papeža Frančiška © MKGP

Čebelnjak, ki oblikovno sledi prvinam tradicionalnega slovenskega čebelnjaka je izdelal mizarski mojster in navdušen čebelar Matija Čemažar iz Brezovice pri Ljubljani, s štirimi motivi na panjskih končnicah pa ga je poslikala Maja Mlakar iz Kamnika, so še sporočili z Ministrstva za Kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

 

Slovenski čebelnjak je bil dopoldne na ogled na Trgu sv. Petra
Slovenski čebelnjak je bil dopoldne na ogled na Trgu sv. Petra © MKGP

Darovani čebelnjak naj bi kmalu našel stalno mesto v vrtovih papeške palače Castel Gandolfo, ki služi kot papeževa poletna rezidenca.


Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...