Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
p. Miha Žužek (foto: Maranatha)
p. Miha Žužek

Naš gost iz arhiva - p. Miha Žužek

| 20.04.2019, 19:42

"Duhovnik sem postal z namenom, da bom nadaljeval Kristusovo delo in poslanstvo. In to je velikonočna skrivnost! Trpljenje, križ, premagovanje, smrt, žrtev, vse to je ljubezen in Ljubezen pomeni zmago, vstajenje, večno življenje! Moje duhovništvo je v službi Kristusovega vstajenja in poveličanja in vse moje življenje naj bi bilo tako. Za to se trudim v mejah moje človeške revščine..."

Tako je v oddaji Naš gost, na veliko soboto leta 2001, v letu, ko je obhajal jubilej zlate maše, na vprašanje o tem, kako doživlja poslanstvo duhovnika, odgovoril jezuit p. Miha Žužek in dodal: "Če ne bi bilo velike noči, bi bilo naše življenje popoln brezup. Življenje brez Kristusa, življenje brez Boga je tako grozno, da ne more biti resnično. Življenje s Kristusom in njegovim vstajenjem, je pa tako navdušujoče in lepo, da ne more biti neresnično."

V hribe, v višave, k Njemu!

Tisto leto je p. Miha Žužek velikonočne praznike praznoval z župljani Stare in Nove Oselice, saj je ob velikih praznikih pomagal tamkajšnjemu takratnemu župniku Jakobu Kralju. Tudi sicer so tega zelo znanega jezuita, ki je svoje življenje poleg rednega duhovniškega dela posvetil predvsem ljudskim misijonom, vodenju duhovnih vaj in priprave na zakon ter študentskih in zakonskih skupin, gore in gorski svet zelo navduševale.

p. Miha Žužek med mladimi v Logu pod Mangartom
p. Miha Žužek med mladimi v Logu pod Mangartom © Maranatha

Mladim je pogosto govoril, kako dobra prispodoba našega življenja je vzpon na goro in kako se ne smemo bati naporov in truda, da dosežemo užitek vrha in smo nagrajeni z razgledi. Bil je velik občudovalec Stvarstva in s tem je očaral številne rodove mladih, ki so skupaj z njim doživljali t.i. Tedne krščanskega življenja v Logu pod Mangartom ali v Srednji vasi v Bohinju.

Sv. maša v ostenju Loške stene
Sv. maša v ostenju Loške stene © Maranatha

Arhivske oddaje Naš gost spet v programu

Ob 25-letnici Radia Ognjišče v sobotnih oddajah Naš gost občasno objavljamo tudi pogovore iz našega arhiva. V popoldnevu velike sobote, po koncu letošnjega 14. radijskega misjona, ste lahko slišali pogovor z enim najbolj znanih slovenskih jezuitov, p. Mihom Žužkom, dolgoletnim ljudskim misionarjem, voditeljem duhovnih vaj in občudovalcem stvarstva, s pomočjo katerega je predvsem mladim pomagal iskati bližino Stvarnika.

P. Miha Žužek se je rodil 29. septembra leta 1923, v večnost pa se je preselil 14. maja 2008. V družini je bilo kar 15 otrok, od katerih so štirje bratje stopili k jezuitom, štiri sestre pa so postale misijonarke. Pripadal je generaciji slovenskih jezuitov, ki so skušali v skladu s svojo karizmo tudi v novem, Cerkvi sovražnem okolju in času, obuditi nekatere oblike pastoralnega dela: ljudske misijone, duhovne vaje, delo z mladimi, zakonci in družinami, pripravo na zakon.

Vabim vas, da spet prisluhnete pogovoru z njim!

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...