Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Ljubljano bodo preplavili mladi, v teh dneh bo vzgajal in evangeliziral šport

Slovenija | 30.04.2019, 15:31

Približno 1300 mladih, športno povezovanje in duhovnost. To so osrednji poudarki 30. mednarodnih salezijanskih iger. Jubilejno izvedbo gosti Slovenija, organizacije se je lotila že tretjič. Igrišče bo še posebej združevalo od danes do nedelje. Na Kodeljevem v Ljubljani se bodo zvrstila tekmovanja v futsalu, odbojki, košarki in namiznem tenisu. Udeleženci bodo imeli tudi priložnost za sveto mašo ter sveto spoved in pogovor.

Šport bo v prihodnjih dneh v naši prestolnici tako vzgajal kot evangeliziral. To je tudi bistvo mednarodnih salezijanskih iger. "Vsako leto organizator da poseben poudarek, povezan je s športom. Mi smo dali poudarek na igrišču, ki združuje. Tako je geslo: Igrišče združuje," je pojasnil vodja dogodka Boštjan Jamnik, ki je drugače odgovoren za salezijansko mladinsko pastoralo. "Na igrišču nismo le tekmovalci, ampak tudi prijatelji. Prav tako na igrišču niso le igralci, ampak tudi trenerji, voditelji in spremljevalci ekip, duhovniki, redovnice, starši … Pomemben vidik je biti z njimi, biti z mladimi." V središče duhovnega dela mednarodnih salezijanskih iger je postavljen lik Božjega služabnika Andreja Majcna.

Današnji dan je namenjen zbiranju ekip. Prihajajo iz 14 evropskih držav in Egipta, priložnost bo dobila tudi ekipa mladih azilantov. Uradni začetek bo sledil jutri. Program je v pogovoru za Radio Ognjišče razgrnil Rudi Tisel, ki je pri dogodku vodja področja za šport, drugače pa je odgovoren za salezijansko ulično vzgojo. "Prve tri dni bo od 9h do 19h tekmovalni del. Vsak večer bo posebej obarvan. Prvi večer bo otvoritvena slovesnost, drugi večer bo duhovni, imeli bomo adoracijo, tretji večer bo večer narodov, vsak narod se bo lahko predstavil s svojo kulturo in hrano. Predzadnji dan bo dopoldne skupna sveta maša, nato bo tekmovanje v vseh športih za vsa mesta. Zvečer bo sklepna slovesnost." Pri izvedbi mednarodnih salezijanskih iger v Sloveniji pomagajo številni mladi prostovoljci.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...