Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Ljubljano bodo preplavili mladi, v teh dneh bo vzgajal in evangeliziral šport

30.04.2019, 15:31

Približno 1300 mladih, športno povezovanje in duhovnost. To so osrednji poudarki 30. mednarodnih salezijanskih iger. Jubilejno izvedbo gosti Slovenija, organizacije se je lotila že tretjič. Igrišče bo še posebej združevalo od danes do nedelje. Na Kodeljevem v Ljubljani se bodo zvrstila tekmovanja v futsalu, odbojki, košarki in namiznem tenisu. Udeleženci bodo imeli tudi priložnost za sveto mašo ter sveto spoved in pogovor.

Šport bo v prihodnjih dneh v naši prestolnici tako vzgajal kot evangeliziral. To je tudi bistvo mednarodnih salezijanskih iger. "Vsako leto organizator da poseben poudarek, povezan je s športom. Mi smo dali poudarek na igrišču, ki združuje. Tako je geslo: Igrišče združuje," je pojasnil vodja dogodka Boštjan Jamnik, ki je drugače odgovoren za salezijansko mladinsko pastoralo. "Na igrišču nismo le tekmovalci, ampak tudi prijatelji. Prav tako na igrišču niso le igralci, ampak tudi trenerji, voditelji in spremljevalci ekip, duhovniki, redovnice, starši … Pomemben vidik je biti z njimi, biti z mladimi." V središče duhovnega dela mednarodnih salezijanskih iger je postavljen lik Božjega služabnika Andreja Majcna.

Današnji dan je namenjen zbiranju ekip. Prihajajo iz 14 evropskih držav in Egipta, priložnost bo dobila tudi ekipa mladih azilantov. Uradni začetek bo sledil jutri. Program je v pogovoru za Radio Ognjišče razgrnil Rudi Tisel, ki je pri dogodku vodja področja za šport, drugače pa je odgovoren za salezijansko ulično vzgojo. "Prve tri dni bo od 9h do 19h tekmovalni del. Vsak večer bo posebej obarvan. Prvi večer bo otvoritvena slovesnost, drugi večer bo duhovni, imeli bomo adoracijo, tretji večer bo večer narodov, vsak narod se bo lahko predstavil s svojo kulturo in hrano. Predzadnji dan bo dopoldne skupna sveta maša, nato bo tekmovanje v vseh športih za vsa mesta. Zvečer bo sklepna slovesnost." Pri izvedbi mednarodnih salezijanskih iger v Sloveniji pomagajo številni mladi prostovoljci.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...