Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Meta Potočnik
Poškdovan Marijin kip (foto: SIR)
Poškdovan Marijin kip

Šrilanška Karitas: Prioriteta so sedaj osebe, na obnovo cerkva bomo mislili kasneje

24.04.2019, 09:21

Število žrtev terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki še vedno narašča, saj so poškodbam podlegli novi ranjeni. Policija je sporočila, da je umrlo 359 ljudi, še približno 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. Medtem pa je slovensko zunanje ministrstvo že odsvetovalo vsa nenujna potovanja v to državo.

Mesto Colombo močno zastraženo, na letališču pregledujejo vsako vozilo

Predstavnik Karitas na Šrilanki poudarja, da bo potrebno predvsem nudenje psihološke pomoči družinam žrtev. Katoliška skupnost je pretresena, ljudje pa se bojijo novih napadov, je povedal za agencijo SIR.

Mesto Colombo je močno zastraženo, na letališču pregledujejo vsako vozilo. Zdi se, da smo se vrnili v čas državljanske vojne, poroča predstavnik Karitas Beppe Pedron, ki že več let z družino živi na Šrilanki. Ljudje se sprašujejo, zakaj se je to zgodilo, v misli pa se jim vračajo podobe iz vojne, ki se je končala pred desetletjem. Rane namreč še niso ozdravljene. Po njegovih besedah je sedaj glavni izziv v tem, da ne bi spodbujali sovraštva in napetosti med religijami.

Po ulicah plapolajo bele zastave s slikami ubitih, kot je v navadi ob dnevih večjega žalovanja. Žrtve so v večini že pokopali in ker je obred pogreba zelo drag, si katoliške skupnosti delijo stroške. Zatem pa bodo družine ostale same, poudarja Pedron. Zato Karitas na Šrilanki sodeluje na sestankih vlade in predstavnikov drugih verstev, da bi pomagali organizirati psihološko pomoč družinam žrtev in vseh, ki so bili udeleženi v napadih. Prioriteta so sedaj osebe, na obnovo cerkva bomo mislili kasneje, je dejal predstavnik Karitas.

Policija aretirala že 60 ljudi

Ponoči je policija aretirala še 18 ljudi v povezavi s samomorilskimi napadi na cerkve in prestižne hotele, tako da so skupno prijeli 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi od včeraj veljajo izredne razmere. Predsednik države Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj da ni bil obveščen o grožnjah z napadi, ki naj bi jih od tujih obveščevalcev v začetku meseca prejele šrilanške obveščevalne službe. Tudi premier trdi, da ni bil seznanjen z grožnjami.

Slovenija potovanje odsvetuje in svetuje bodite previdni

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi zaostrovanja razmer po terorističnih napadih po novem odsvetuje vsa nenujna potovanja v to državo. Vsem, ki so tam ali se tja odpravljajo, pa svetujejo, naj bodo previdni in naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...