Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska hrana (foto: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)
Slovenska hrana

Evropski parlament podaljšal črni seznam nepoštenih trgovinskih praks

Slovenija | 16.03.2019, 09:45

Evropski parlament želi odpraviti nepoštene trgovinske prakse v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji. Njihove posledice močno občutijo kmetje ter mala in srednje velika podjetja. Da v prihodnje ne bodo več vplivala na njihovo preživetje, bodo poskrbela nova pravila.

Kmetje ter mala in srednja podjetja v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji zaradi nepoštenih trgovinskih praks izgubijo od 2 milijardi evrov in pol do osem milijard evrov, kar pomeni od enega do dveh odstotkov svojih prihodkov. Evropski poslanci nameravajo temu narediti konec. Na zasedanju v Strasbourgu so sprejeli pravila, ki bodo zagotovila skupne standarde zaščite po vseh članicah. Med drugim so razširili črni seznam nepoštenih praks, ki zdaj vključuje tudi pozna plačila in kratke odpovedne roke za pokvarljive živilske proizvode ter enostransko spreminjanje pogojev naročila. Prepovedana bosta zavračanje sklepanja pisnih pogodb z dobaviteljem in zloraba zaupnih informacij. Pritožbe bodo obravnavali pristojni organi v domači državi, ki bodo lahko izrekli tudi kazen.

To je pozdravil evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič, vesel je, da je bil del odločitve. "Prepričan sem, da ste potrošniki tisti, ki boste s svojimi navadami in tem, kaj kupujete, še dodatno pritisnili na trgovino, da bo znala ceniti in se pogodbeno obvezati s tistimi, ki hrano pridelujejo v bližini, ter jih pošteno plačati, da bomo imeli vsi dostop do kakovostne hrane po primerni ceni," je sporočil na svoji spletni strani.

Nova pravila mora uradno potrditi še Evropski svet. Članice jih bodo morale v nacionalno zakonodajo prenesti v dveh letih.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...