Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Slovenska hrana (foto: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)
Slovenska hrana
16.03.2019, 09:45

Evropski parlament podaljšal črni seznam nepoštenih trgovinskih praks

Evropski parlament želi odpraviti nepoštene trgovinske prakse v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji. Njihove posledice močno občutijo kmetje ter mala in srednje velika podjetja. Da v prihodnje ne bodo več vplivala na njihovo preživetje, bodo poskrbela nova pravila.

Kmetje ter mala in srednja podjetja v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji zaradi nepoštenih trgovinskih praks izgubijo od 2 milijardi evrov in pol do osem milijard evrov, kar pomeni od enega do dveh odstotkov svojih prihodkov. Evropski poslanci nameravajo temu narediti konec. Na zasedanju v Strasbourgu so sprejeli pravila, ki bodo zagotovila skupne standarde zaščite po vseh članicah. Med drugim so razširili črni seznam nepoštenih praks, ki zdaj vključuje tudi pozna plačila in kratke odpovedne roke za pokvarljive živilske proizvode ter enostransko spreminjanje pogojev naročila. Prepovedana bosta zavračanje sklepanja pisnih pogodb z dobaviteljem in zloraba zaupnih informacij. Pritožbe bodo obravnavali pristojni organi v domači državi, ki bodo lahko izrekli tudi kazen.

To je pozdravil evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič, vesel je, da je bil del odločitve. "Prepričan sem, da ste potrošniki tisti, ki boste s svojimi navadami in tem, kaj kupujete, še dodatno pritisnili na trgovino, da bo znala ceniti in se pogodbeno obvezati s tistimi, ki hrano pridelujejo v bližini, ter jih pošteno plačati, da bomo imeli vsi dostop do kakovostne hrane po primerni ceni," je sporočil na svoji spletni strani.

Nova pravila mora uradno potrditi še Evropski svet. Članice jih bodo morale v nacionalno zakonodajo prenesti v dveh letih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

V petek tudi letos spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in bo v petek, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po ...

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

Začenjamo Radijski misijon 2019

Popoldne ob 17.00 ga bo z osrednjim misijonskim nagovorom na temo "Cerkev je mlada", odprl izjemen filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Vsak dan boste poleg glavnemu misijonskemu nagovoru lahko ...

Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media) Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media)

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev ...