Jure Sešek
Andrej Jerman
Tone Gorjup
13.03.2019, 14:57

Nova zavrnitev ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in Evropsko unijo

Ločitveni sporazum med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je doživel novo zavrnitev v parlamentu v Londonu. Poslanci so ocenili, da dodatna zagotovila o irskem varovalu niso dovolj. Premierka Theresa May odločitev obžaluje. Iz Bruslja so sporočili, da so storili vse, kar so lahko. Se obeta trdi brexit?

242 za in 391 proti. Takšen je bil izid sinočnjega glasovanja britanskega parlamenta o ločitvenem sporazumu, o katerem so se pol leta pogajali predstavniki Otoka in povezave. Dokumentu tako tudi drugič ni uspelo skozi poslansko sito. Mayeva je zato v odločanje ponudila možnost brexita brez dogovora, česar sama ne podpira. "Še naprej verjamem, da je daleč najboljša možnost odhoda Velike Britanije iz Evropske unije na urejen način, z ločitvenim sporazumom. Borila se bom za to, menim, da se boste za to borili tudi številni med vami," je vseeno vztrajala.

Možnost trdega brexita bo na mizah britanskih poslancev drevi, a vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je pozval k njenemu umiku. "Vlada je bila znova poražena z veliko večino. Sprejeti mora, da je dogovor z Brusljem, ki ga je dosegla Mayeva, mrtev in nima podpore," je prepričan Corbyn. Po njegovih besedah je morda napočil čas za splošne volitve.

Da je izhod iz slepe ulice mogoče najti samo na Otoku, so prepričani v Evropski uniji, kjer vztrajajo pri izpogajanem dokumentu. Po neuradnih informacijah pričakujejo, da bo Velika Britanija zaprosila za kratko preložitev brexita. Da bo država pred tem morala jasno povedati, kaj želi, je opozoril glavni pogajalec povezave Michel Barnier. "Le parlament v Londonu lahko pokaže, kam od te točke," je poudaril tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Možnost podaljšanja roka za brexit sproža kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra bo mandat sklenila aktualna Evropska komisija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

V petek tudi letos spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in bo v petek, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po ...

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

Začenjamo Radijski misijon 2019

Popoldne ob 17.00 ga bo z osrednjim misijonskim nagovorom na temo "Cerkev je mlada", odprl izjemen filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Vsak dan boste poleg glavnemu misijonskemu nagovoru lahko ...

Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media) Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media)

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev ...