Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Najnovejša projekcija sedežev v Evropskem parlamentu ne kaže dramatičnosti

Slovenija | 08.03.2019, 17:15

Evropska ljudska stranka bi lahko bila tudi prihodnjih pet let najmočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu. To kaže najnovejša projekcija sedežev v tej ustanovi Evropske unije. Sledijo socialdemokrati. A tako prvi kot drugim pada podpora, skupaj tako ne bi imeli več kot polovice, kar bi bila pomembna sprememba. Na tretjem mestu ostajajo liberalci, na četrtem se je znašla Evropa narodov in svobode. Po tej projekciji, ki upošteva ankete za nacionalne volitve, bi se v Evropski parlament prebile štiri stranke iz Slovenije - LMŠ s štirimi predstavniki, SDS z dvema ter SD in Levica s po enim predstavnikom.

Čeprav tokratne volitve v Evropski parlament nekateri slikajo v apokaliptičnih barvah, trenutno ni videti, da bi lahko prišlo do pretresa. Tako ocenjuje politični analitik in publicist dr. Aleš Maver. "Vendarle gre tu za 28, zdaj verjetno za 27 različnih volitev, zelo težko je, da se vse iztečejo v isti epilog. Tudi zadnje napovedi ne kažejo na dramatično spremembo razmerij."

A v sami Sloveniji bi po mnenju dr. Mavra odločanje na zadnjo majsko nedeljo vendarle utegnilo biti eno pomembnejših. "Zdi se skoraj nujno, da opozicija ustavi izjemen medijski in siceršnji vzpon vladajoče LMŠ, če želi igrati neko resno vlogo v našem političnem prostoru. Mislim, da bodo evropske volitve priložnost za to. Če bi LMŠ uspela zmagati, bi se njen vzpon nadaljeval. Če se to ne bo zgodilo, bo opozicija spet pridobila moment, ki ga je imela na parlamentarnih volitvah in potem vsaj do lokalnih volitev. A zdaj je v hudi defenzivi, ne glede na to, kaj si mislimo o javnomnenjskih raziskavah."

Volitve v Evropski parlament so pri nas za stranke desne sredine boljši teren, če bi uspele, bi poslale pomemben signal, psihološki učinek bi bil velik. A takšen je zdaj tudi pritisk nanje. Kot dodaja dr. Maver, ima namreč premier s svojo stranko lažje delo, saj bo javnost zaradi medijske krajine v vsem, kar bo dosegel, videla uspeh. "Ni pomembno, ali sta Šarčeva priljubljenost in priljubljenost njegove vlade umetno napihnjeni ali je to nekaj dejanskega. To se dogaja, takšna je medijska podoba resničnosti, takšna medijska podoba bo tudi pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami," še opozarja dr. Maver.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...