Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

AVDIO: Tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper p. Tadeja Strehovca

04.03.2019, 14:42

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper duhovnika p. dr. Tadeja Strehovca in zavod Kul24. Kot je bilo mogoče slišati ni neposrednih podatkov, ki bi bremenili Strehovca, da je objavil po oceni tožilstva sporen članek. Strehovec je že izrazil veselje nad umikom obtožnice ter se zavzel za še večjo skrb za nerojene otroke. Izrek sodbe so z aplavzom v dvorani pospremili številni zbrani podporniki.

"Gre za pričakovano odločitev. Sam osebno jo razumem kot veliko zmago za vse tiste, ki se zavzemamo za svobodo izražanja v naši državi in ki se zavzemamo za pravice nerojenih otrok do življenja," je dejal p. Strehovec. Posebej se je zahvalil Koordinaciji »Mi ne sodimo, mi pomagamo!«, ki je tudi pred današnjim nadaljevanem sojenja pripravila shod. Končanje postopka sta pozdravili tudi Angelca Likovič in Metka Zevnik. Obe sta prepričani, da do postopka zoper Strehovca sploh ne bi smelo priti. "To je velika zmaga za svobodo izražanja v naši državi, obenem pa tudi velika zmaga za vse zagovornike pravic nerojenih otrok in za vse tiste, ki si prizadevamo za družbo brez vseh oblik nasilja, tudi do nerojenih otrok," je dejal.

"Glede na današnje zaslišanje izvedenca ter glede na do sedaj izvedene dokaze, smo ocenili, da Tadeju Strehovcu ni mogoče dokazati, da je bil sam avtor tega članka, niti potem v nadaljevanju, da je predhodno dovolil objavo tega članka," je povedala tožilka Ana Kirm.

"Namen tega sodnega postopa je bil tudi ta, da našemu Zavodu za družino in kulturo življenja vzamejo dragocen čas, denar in sredstva, z namenom, da se ne bi ukvarjali z našim poslanstvom. To odločitev sodišča razumem kot lepo priložnost da nadaljujemo in okrepimo naša prizadevanja za zaščito nerojenih otrok v naši državi," je dejal Strehovec. O sodbi zoper državo zaenkrat ne razmišlja. "Vse možnosti so odprte. Ampak osebno si želim, da je ta postopek s tem končan in da mi raje čas in sredstva namenimo za pomembnejše stvari."

Na dogajanje ob razpravah o sovražnem govoru so se odzvali v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot je zapisano v sporočilu pod katerega se je podpisal predsednik Anton Stres pozorno spremljajo javne razprave, ki se nanašajo na tako imenovani sovražni govor, in odločno zagovarjajo temeljno človekovo pravico do svobode vesti, misli in izražanja. To je temelj vsake svobodne in demokratične družbe. "Odločno zagovarjamo tudi dostojanstvo vsakega posameznika in njegovo pravico do dobrega imena. Zato razumemo potrebo po prevzemanju odgovornosti za zagotovljeno svobodo," so zapisali v sporočilu.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je po poročanju spletne strani 24KUL.si potekalo sojenje proti p. Strehovcu, ker se je "zoperstavil abortivnemu lobiju in se zavzel za temeljne človekove pravice k atoličanov, ki so leta 2016 v Ljubljani molili za nerojene otroke. Nestrpni aktivisti abortivnega lobija so takrat od policije in vlade s sovražno peticijo zahtevali kazenski pregon in odvzem ustavnih pravic slovenskim državljanom samo zaradi dejstva ker so molili za pokojne otroke. Zaradi objave njihovih imen, so se radikalni abortivni aktivisti spravili na dr. Tadeja Strehovca, lastnika spletne strani 24kul.si in ga lažnivo obtožili širjenja sovražnega govora. Temu pa je kontraverzno pritrdilo in začelo sodni postopek proti Zavodu za družino in kulturo življenja ter proti dr. Tadeju Strehovcu".

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...