Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Na obali jonskega morja (foto: Franci Trstenjak)
Na obali jonskega morja

Radijske počitnice 2019

04.02.2019, 17:03

Za letošnje počitnice z Radiem Ognjišče, ki bodo od 15. do 24. 6. 2019, smo izbrali italijansko deželo Kalabrijo, ki jo nekateri imenujejo "evropski Karibi" in celo "diamant" na področju turizma. Ker je do počitniškega cilja dobrih 1.300 kilometrov, bomo na poti do cilja in tudi na poti domov prenočevali.

V Kalabriji bomo počitnikovali v občini Rossano, v hotelskem naselju Futura club Itaca - Nausicca**** na obali Jonskega morja. Hotelsko naselje je sestavljeno iz veliko enonadstropnih hiš, v katerih je po 12 sob - šest v pritličju in šest v prvem nadstropju. Vse sobe so klimatizirane in so praviloma dvoposteljne, nekatere pa imajo več ležišč.

Med posameznimi hišami so urejeni nasadi s sredozemskim rastlinjem in palmami. V hotelskem naselju je skupni prostor restavracija, v katero bomo hodili na zajtrk in večerjo. Pri večerji boste imeli tudi pijačo.

V naselju je več barov, bazenov in velik amfiteater, ki sprejme več kot tisoč ljudi. Hotel ima zelo dolgo plažo z zelo drobnim kamenjem in za vsako sobo so na voljo ležalnika ali stola ter senčnik.

17. radijske počitnice smo pripravili v sodelovanju s Kompasom, ki na vprašanje "Zakaj v Kalabrijo?" odgovarja:

 • ker povsod srečate gostoljubne in prijazne domačine ter se počutite kot pri prijateljih,
 • ker lahko spoznate čare Jonskega in Tirenskega morja
 • ker je to idealna destinacija za ljubitelje naravnih lepot, izvrstne kulinarike in dobrih vin.
Naselje hišk
Naselje hišk © Franci Trstenjak

Cena počitnic je 799 evrov in v počitniški aranžma je vključeno:

 • avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji,
 • 2 polpenziona na poti po programu v hotelih 3* (brez pijače pri večerji),
 • 7 polpenzionov v dvoposteljnih sobah v hotelu 4* (pijača pri večerji vključena),
 • ogledi po poti,
 • 2 izleta (Paola in stara benediktinska opatija),
 • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini ter stroški vodenja in organizacije potovanja.

Doplačila:

 • za enoposteljno sobo 200 evrov;
 • za prijavo 18 evrov (ne na osebo, ampak na račun);
 • zavarovanje rizika odpovedi: 4,2 % od cene aranžmaja (kdor želi).

Popusti:

 • za odraslo osebo na tretjem ležišču 80 evrov.
 • za otroka do 3. leta je cena 100 evrov,
 • za otroka od 3. do 16. leta na tretjem ležišču je 599 evrov,
 • za otroka od 3. do 16. leta na četrtem ležišču pa 499 evrov.

 

Prijave na Kompasu ali brezplačni telefonski številki
080 19 60.

Prijetna nastanitev v senci sredi zelenja
Prijetna nastanitev v senci sredi zelenja © Franci Trstenjak

OKVIRNI PROGRAM

Na pot se bomo podali 15. junija v zgodnjih jutranjih urah. Predvidoma okoli tretje ure iz Ljubljane. Prvi daljši postanek bo v toskanskem mestu Arezzo, ki leži približno 80 kilometrov jugovzhodno od Firenc in je od Ljubljane oddaljeno 560 km. V katedrali svetega Donata bomo imeli sveto mašo - ob 11.30. Po maši si bomo ogledali staro mestno jedro. Po ogledu in prostem času bomo vožnjo nadaljevali do prenočišča prvega dne. To bo skoraj tristo kilometrov oddaljeni kraj Fiuggi, ki je kakšnih 80 km jugovzhodno od Rima. Prenočevali bomo v več hotelih. Imeli bomo večerjo in naslednje jutro zajtrk.

Arezzo - katedrala
Arezzo - katedrala © Administrator

V nedeljo, 16. junija, bo drugi počitniški dan in vožnjo bomo nadaljevali do 220 km oddaljenega mesta Salerno, kjer stoji katedrala svetega Mateja, v njej pa je tudi grob apostola in evangelista Mateja. Tam bomo imeli sveto mašo in se tudi sprehodili po mestu, ki leži na nadmorski višini štirih metrov. Po obisku Salerna nas čaka še pot do našega počitniškega cilja. Ta del vožnje bo dolg 260 km.

Na obali jonskega morja
Na obali jonskega morja © Franci Trstenjak

V času počitnic v Kalabriji, na obali Jonskega morja, bomo imeli dva izleta. Na enem izletu se bomo odpeljali v bližnjo staro opatijo, ki leži kakšnih 30 km od hotelskega naselja, in to na hribu nad mestom Rossano. Ta stara opatija, ki je sicer opuščena, ima lepo ohranjeno Marijino cerkev iz 11. stoletja. Z vrha je lep razgled na zaliv, kjer je hotelsko naselje.

Na drugem izletu pa se bomo odpeljali na zahodno stran Kalabrije, do Tirenskega morja, in obiskali mesto Paola, kjer sta grob in svetišče svetega Frančiška Paolskega. Razdalja med hotelom in Paolo je dobrih 110 km. Tako bomo med vožnjo spoznali še en del Kalabrije, ki je sicer velika dobrih 15.000 kvadratnih kilometrov.

Obala tirenskega morja
Obala tirenskega morja © Franci Trstenjak

Deveti dan počitnic - v nedeljo, 23. junija, - bomo zapustili hotelsko naselje in se odpravili domov. Ne bomo pa se vračali po isti poti. Potovali bomo ob obali Jonskega morja in tako prišli do Apulije. Po 350 km dolgi vožnji se bomo pripeljali do mesta Foggia, kjer je že tisočletna tradicija češčenja Božje Matere Marije. V baziliki, ki jo je obiskal tudi sveti papež Janez Pavel II., bomo imeli sveto mašo. Po maši se bomo odpeljali do hotelov, ki bodo nekje v okolici Pescare ali celo Ancone. Ta vožnja bo dolga 200 ali celo 300 km.

Opatija
Opatija © Franci Trstenjak

V zadnjem dnevu, 24. junija, nas bo čakala vožnja do stare benediktinske opatije Pomposa, ki leži med Raveno in Benetkami. V svetišču bomo obhajali zadnjo sveto mašo in po njej nas bo čakala še 320 km dolga vožnja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...