Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče
13.02.2019, 18:09

Opravičilo Tajanija za izjave v Bazovici po mnenju nekaterih ni zadostno

V krovnih organizacijah slovenske manjšine v Italiji obsojajo izjave italijanskih predstavnikov na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Najbolj sporne so bile besede naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija. Obžalujejo tudi nestrpnost, ki so ji Slovenci v Italiji priča vsako leto, odkar pri zahodnih sosedih Slovenije zaznamujejo ta praznik, ne glede na barvo vlade v Rimu. Sem sodi tudi mazaška akcija fašistične študentske organizacije na slovenskih šolah v Gorici za Prešernov dan.

Italijanski parlament je 2004 uzakonil 10. februar kot dan spomina na žrtve fojb in eksodusa. Praznik je sicer spomin na žrtve fojb in ostalih povojnih pobojev. Zanje je v nedeljo maševal tržaški škof Giampaolo Crepaldi, ki je poudaril dolžnost spominjanja na tragedijo povojnih pobojev. Spomnil se je tudi treh kristjanov, ki so umrli nasilne smrti v tistih časih, Katoliška Cerkev pa jih je razglasila za blažene. To so slovenski dijak Lojze Grozde, hrvaški duhovnik Miroslav Bulešić in italijanski duhovnik Francesco Bonifacio. Državni del slovesnosti se je nato odvijal pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice. Tam sta bila tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Z nekaterimi izjavami na in ob slovesnosti v duhu revizionizma sta prizadela marsikoga tostran in onstran meje ter tudi mnoge, ki si prizadevajo za sožitje slovenskega in italijanskega naroda. Res je, da k temu svoj del prispeva slovenska uradna politika, ki ni sposobna priznati, da je bil komunistični režim v svojem bistvu diktatorski in zločinski.

Razgreto ozračje daje priložnost skrajnim skupinam za populistične nastope. Tako lahko razumemo mazaško akcijo fašistične organizacije Blocco studentesco, ki je na slovenski kulturni praznik na zid pred slovenskim višješolskim centrom v Gorici nalepilo plakate z gesli gibanja, na ograjo zavoda pa izobesilo transparent v počastitev žrtev fojb. Odgovor na to je bil shod 150 slovenskih dijakov, ki so prepevali slovenske pesmi. S protestnim pismom goriškemu županu in tamkajšnjemu prefektu se je odzval pokrajinski tajnik Slovenske skupnosti za Goriško Julijan Čavdek.

Na izjave v Bazovici so se odzvali še v ostalih organizacijah slovenske manjšine. Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je izjave vrha italijanskih oblasti označil za negativne in zelo žaljive. Organizacijski tajnik pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi Marino Marsič pa je povedal, da ob dnevu spomina na plan vselej stopita nestrpnost in skorajda sovražnost do Slovencev. To je že neke vrste stalnica, vse odkar v Italiji obeležujejo ta praznik, ne glede na to, katera vlada je na oblasti v Rimu.

Predsednik Evrospkega parlamenta Tajani se je opravičil za izjave v Bazovici, češ da so bile napačno razumljene. Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke iz vrst SDS in Franc Bogovič opravičilo nekako sprejemajo, Lojze Peterle pa ne, saj meni, da govor in napol opravičilo ne moreta prispevati k miru. Tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar meni, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija. V NSi so se pridružili pozivom k odstopu Tajanija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Na obali jonskega morja (photo: Franci Trstenjak) Na obali jonskega morja (photo: Franci Trstenjak)

Radijske počitnice 2019

Za letošnje počitnice z Radiem Ognjišče, ki bodo od 15. do 24. 6. 2019, smo izbrali italijansko deželo Kalabrijo, ki jo nekateri imenujejo "evropski Karibi" in celo "diamant" na ...

Molitveni dan žensk Murska sobota (photo: splet) Molitveni dan žensk Murska sobota (photo: splet)

AVDIO: Svetovni molitveni dan žensk

V več kot 180 državah po svetu, tudi v Sloveniji, zaznamujemo svetovni molitveni dan žensk. Pobuda je prišla iz ZDA že pred 92 leti in je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje ...