Slavi Košir
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Tajani se je opravičil, za Cerarja je zgodba končana

14.02.2019, 15:41

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je pisal Slovencem in Hrvatom. Obema narodoma se je opravičil za besede, ki jih je izrekel v Bazovici pri Trstu in so požele val ogorčenja. Številni so jih razumeli kot neke vrste italijanske ozemeljske zahteve. Tajani je zagotovil, da to ni bil njegov namen in jih je obžaloval. A nekateri še vztrajajo, da bi moral odstopiti s položaja.

V Bazovici pri Trstu je bila slovesnost ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Naši zahodni sosedi ga že 15 let zaznamujejo 10. februarja. Ob tej priložnosti skoraj ne gre brez izrazov nestrpnosti, na nek način so stalnica, pri čemer ni pomembno, kakšne barve je vlada v Rimu. To je v komentarju za naš radio potrdil župnik v Štandrežu pri Gorici in škofov vikar za Slovence v Italiji Karel Bolčina. "Od razglasitve dneva spomina vsako leto v tem času doživljamo razne izbruhe, tudi napade, izjave, ki niso v sozvočju z zgodovinskimi dejstvi. V Italiji smo tega, žal, že vajeni in na to tudi pripravljeni."

Tokrat je vse, ki se trudijo za mir in sožitje na širšem obmejnem področju, globoko prizadel Tajani. "Po eni strani se čudim nevednosti, zgodovinski ignoranci, po drugi strani razumem dejstvo, da so Italijani tako močno ukoreninjeni v tem. Ne vidijo druge resnice kot tisto, ki so jo sami zapisali oziroma jim je bolj v prid. Tukaj so povsem neobjektivni," je ocenil Bolčina.

Predsednik Evropskega parlamenta je svoje izjave sprva skušal le omiliti, menil je, da ni bil prav interpretiran. "Ne more reči, da je bil napačno razumljen. Vsi smo dobro slišali njegove besede. Bile so zelo jasne," je poudaril Bolčina.

Tako iz Ljubljane kot iz Zagreba je sledila vrsta različnih pozivov Tajaniju, naj se ogradi od izrečenih besed. Po srečanju z evropskimi poslanci iz Slovenije in Hrvaške, ki so člani Evropske ljudske stranke, je predsednik Evropskega parlamenta v pismu Ljubljani in Zagrebu priznal napako. Spomnil je še, da je njegovo politično delovanje vselej temeljilo na vrednotah prijateljstva in bratstva ter preseganju preteklih delitev, upa, da bo naroda obeh držav to še naprej povezovalo z italijanskim. "Ocenjujem, da je Tajani oblikoval opravičilo, kot smo ga lahko pričakovali. Mislim, da je zdaj zgodba v zvezi s tem zaključena," je sporočil slovenski zunanji minister Miro Cerar.

A nekateri ne verjamejo, da je to dovolj. Da bi moral Tajani vseeno odstopiti, so med drugim prepričani v SD. "Bližajo se evropske volitve, tega bo kmalu konec. Verjetno politiki igrajo na to noto. Le še nekaj mesecev manjka do novega Evropskega parlamenta, takrat se bodo verjetno tudi nekoliko premešale karte," je opozoril Bolčina. "Tajaniju bi predlagal, naj pride na slovesnost septembra ob obletnici smrti štirih bazoviških fantov ali na proslavo v spomin na Lojzeta Bratuža. To bo najlepše opravičilo, ki ga lahko da slovenskemu narodu ter zgodovini in zdajšnjemu času," je dodal Bolčina.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...