Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Tajani se je opravičil, za Cerarja je zgodba končana

Slovenija | 14.02.2019, 15:41

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je pisal Slovencem in Hrvatom. Obema narodoma se je opravičil za besede, ki jih je izrekel v Bazovici pri Trstu in so požele val ogorčenja. Številni so jih razumeli kot neke vrste italijanske ozemeljske zahteve. Tajani je zagotovil, da to ni bil njegov namen in jih je obžaloval. A nekateri še vztrajajo, da bi moral odstopiti s položaja.

V Bazovici pri Trstu je bila slovesnost ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Naši zahodni sosedi ga že 15 let zaznamujejo 10. februarja. Ob tej priložnosti skoraj ne gre brez izrazov nestrpnosti, na nek način so stalnica, pri čemer ni pomembno, kakšne barve je vlada v Rimu. To je v komentarju za naš radio potrdil župnik v Štandrežu pri Gorici in škofov vikar za Slovence v Italiji Karel Bolčina. "Od razglasitve dneva spomina vsako leto v tem času doživljamo razne izbruhe, tudi napade, izjave, ki niso v sozvočju z zgodovinskimi dejstvi. V Italiji smo tega, žal, že vajeni in na to tudi pripravljeni."

Tokrat je vse, ki se trudijo za mir in sožitje na širšem obmejnem področju, globoko prizadel Tajani. "Po eni strani se čudim nevednosti, zgodovinski ignoranci, po drugi strani razumem dejstvo, da so Italijani tako močno ukoreninjeni v tem. Ne vidijo druge resnice kot tisto, ki so jo sami zapisali oziroma jim je bolj v prid. Tukaj so povsem neobjektivni," je ocenil Bolčina.

Predsednik Evropskega parlamenta je svoje izjave sprva skušal le omiliti, menil je, da ni bil prav interpretiran. "Ne more reči, da je bil napačno razumljen. Vsi smo dobro slišali njegove besede. Bile so zelo jasne," je poudaril Bolčina.

Tako iz Ljubljane kot iz Zagreba je sledila vrsta različnih pozivov Tajaniju, naj se ogradi od izrečenih besed. Po srečanju z evropskimi poslanci iz Slovenije in Hrvaške, ki so člani Evropske ljudske stranke, je predsednik Evropskega parlamenta v pismu Ljubljani in Zagrebu priznal napako. Spomnil je še, da je njegovo politično delovanje vselej temeljilo na vrednotah prijateljstva in bratstva ter preseganju preteklih delitev, upa, da bo naroda obeh držav to še naprej povezovalo z italijanskim. "Ocenjujem, da je Tajani oblikoval opravičilo, kot smo ga lahko pričakovali. Mislim, da je zdaj zgodba v zvezi s tem zaključena," je sporočil slovenski zunanji minister Miro Cerar.

A nekateri ne verjamejo, da je to dovolj. Da bi moral Tajani vseeno odstopiti, so med drugim prepričani v SD. "Bližajo se evropske volitve, tega bo kmalu konec. Verjetno politiki igrajo na to noto. Le še nekaj mesecev manjka do novega Evropskega parlamenta, takrat se bodo verjetno tudi nekoliko premešale karte," je opozoril Bolčina. "Tajaniju bi predlagal, naj pride na slovesnost septembra ob obletnici smrti štirih bazoviških fantov ali na proslavo v spomin na Lojzeta Bratuža. To bo najlepše opravičilo, ki ga lahko da slovenskemu narodu ter zgodovini in zdajšnjemu času," je dodal Bolčina.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...