Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović

Za uničenje otroške kardiologije bi moral nekdo odgovarjati

01.02.2019, 14:44

Zgodnji torkovi popoldnevi bodo v državnem zboru od spomladi naprej načeloma rezervirani za ugotavljanje odgovornosti v programu otroške kardiologije in na področju nabav medicinske opreme. Novo zdravstveno preiskovalno komisijo čaka težko delo. Člani so ga začrtali na današnji ustanovni seji, ki je večinoma potekala za zaprtimi vrati. Predsednica, poslanka SDS Jelka Godec, je nato javnost seznanila s ključnimi podatki.

Parlamentarno preiskavo zaradi razpada otroške kardiologije in spornih poslov, povezanih z medicinsko opremo, so predlagali v SDS, NSi in SNS. Tvorno sodelovanje so napovedale tudi ostale stranke. Vse so v to delovno telo predlagale po enega predstavnika, tako šteje devet članov.

Najprej bodo ugriznili v najbolj kislo jabolko, na pogovore v državni zbor bodo povabili 57 prič s področja otroške kardiologije. "Vmes so tudi zdravniki, ki so bili najbolj vpeti v to." Po vmesnem poročilu se bodo poslanci lotili nabav na sekundarni in terciarni stopnji zdravstvenega sistema. "V kateri smeri oziroma katero področje nabav bomo preiskovali, se bomo še dogovorili."

Brez zbiranja in pregledovanja gradiva ne bo šlo. "Pričakujem, da bi večino gradiva lahko dobili v mesecu dni. Po mesecu in pol, dveh mesecih bi lahko sledila prva nadaljnja seja. Mogoče celo malo prej, saj bo verjetno treba dopolniti gradivo in seznam prič," je pojasnila Godčeva.

"Želim, da raziščejo vse okoliščine te nacionalne katastrofe od leta 2007 naprej in po možnosti pomagajo, da bodo pristojni vendarle nekoč tudi sodno odgovarjali. Za uničenje treh medicinskih strok na najvišji ravni in vsega, kar to potegne za seboj, ni popolnoma nobenega opravičila in izgovora niti v tako nepravni državi kot je Slovenija," pa je za naš radio poudaril zdravnik Blaž Mrevlje, ki je v prejšnjem sklicu državnega zbora z Godčevo sodeloval v parlamentarni preiskavi afere z žilnimi opornicam.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...