Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AUDIO: Miša Pušenjak: Ne prehitevati s setvami!

Kmetijstvo | 23.01.2019, 13:55

Paradižnik sejemo nekje v začetku marca, še posebej naj ne hitijo tisti, ki sadike vzgajajo na okenskih policah. Mogoče tisti, ki imajo rastlinjak in bi želeli biti ekstremno zgodnji, ter bodo sadike posadili v ogrevan rastlinjak, lahko začnejo sadike vzgajati že zdaj, sicer pa nikar ne hitite, je v Svetovalnici opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Pojasnila je: "Paradižnika ne sadimo ven na prosto pred 1. ali pa pred 10. ali 15 majem, odvisno od vremenskih razmer in tega, kje smo doma, ali v Kopru ali na gorenjskem, za vzgojo dobre sadike, ki ne bo pretegnjena, pa potrebujemo nekako 10 tednov. In samo taka močna sadika zagotavlja, da bo rastlina dolgo časa odporna in bo prinesla dober pridelek!"

In kaj če prsti preveč srbijo?

Miša Pušenjak predlaga: "Feferon, čili, jajčevec, to pa so rastlinice, ki izredno počasi kalijo in tudi kasneje zelo zelo počasi rastejo, te pa že lahko posejemo, še posebej če bo kdo potem tako pridobljene sadike presadil v rastlinjak, saj se te plodovke pogosto prideluje v plastenjakih. Pa za sejanje peteršilja je zdaj že lahko čas, takoj ko bo čez dan 5 do 7 stopinj, ga imamo lahko zunaj ali pa ga vzgajamo v neogrevanih rastlinjakih."

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje, Miša Pušenjak pa je med drugim svetovala in seveda odgovarjala na vprašanja poslušalcev tudi o:

Na številna vprašanja poslana po elektronski pošti, ki so ostala neodgovorjena, boste odgovore lahko slišali v Svetovalnici, 6. februarja ob 8.00. Vabljeni k poslušanju.

Kmetijstvo, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.