Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Misijon v ugandi (foto: Izidor Šček)
Misijon v ugandi

VIDEO in FOTO: "Brez dela ni jela"

16.01.2019, 14:58

V sklopu akcije Dobroti dajemo glas sta se radijska sodelavca Jure Sešek in Izidor Šček v Ugandi zjutraj udeležila svete maše v misijonu Atéde, ki ga vodi salezijanski duhovnik Danilo Lisjak. Dogajanje so obogatili bodoči prvoobhajanci. Kar 150 fantov se je v minulem tednu na katehetski šoli pripravljalo na prejem svetega obhajila. Slovesnost bo prihodnji mesec.

Misijonar Danilo Lisjak pravi, da otroci zelo radi pridejo, čeprav so nekateri oddaljeni po 25 kilometrov in morajo do misijona priti peš. Čutijo tudi pripadnost župniji. »Priti morajo štirikrat ali petkrat po en teden in zelo radi pridejo, se med seboj spoznajo, saj imamo v župniji 20 podružnic. Na katehezi gledamo filme, včasih pa kdaj tudi kaj ukradejo, ampak kaj hočemo, tako je življenje.«

Jure in Izidor ugotavljata, da je misijon zelo urejen, Danilo Lisjak ga vodi skoraj po »evropskih standardih«. »Danilo je res delaven človek, pravi sam, da je kmečka izkušnja univerza za Afriko, to skuša prenašati na vse tiste, ki so z njim. Trdo delo je tisto, kar skuša predati svojim sodelavcem na misijonu. Brez dela ni jela, se glasi po slovensko, rad bi torej to prevedel tudi tukajšnjim prebivalcem.« Tako ugotavlja Jure.

Danes so si ogledati šolo, ki je zrasla na novo s pomočjo darov iz Trikraljevske akcije v Sloveniji, v prihodnjih dneh jo bodo tudi blagoslovili, medtem ko bodo staro podrli in na njenem mestu zgradili zdravstveni center za otroke in mamice, za katerega se bo zbiral denar v sklopu letošnje akcije Dobroti dajemo glas.

V Ugandi je trenutno vroče, ampak manj, kot sta se bala, danes je bilo celo oblačno, tako da se da zdržati, pravi Jure, njegove misli pa lahko preberete tudi na blogu.

Vabljeni k spremljanju Juretovega bloga!

Že danes lahko darujete za gradnjo bolnišnice!

Pustna Sobotna iskrica bo 2. marca letos zbirala darove za gradnjo bolnišnice na misijonu v Ugandi, kjer deluje misijonar Danilo Lisjak. Svoj dar lahko že zdaj oddate

  • TRR pri NLB: SI56 0201 4005 1368 933, BIC banke: LJBASI2X
  • TRR pri NKBM: SI56 0430 2000 3154 521, BIC banke: KBMASI2X
  • Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • Koda namena: CHAR
  • Namen nakazila: Pustna Sobotna iskrica 2019-Uganda
  • Referenca: SI00 279226
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki , Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...