Alen SalihovićAlen Salihović

Leto 2019 v Evropski uniji: Čakajo nas brexit in volitve v Evropski parlament

Svet | 03.01.2019, 00:15

Nemalo ljudi poudarja, da je pred Evropsko unijo ključno leto. Najverjetneje ga bo najbolj zaznamoval brexit. Tu so še volitve v Evropski parlament, ki jim bo sledilo mešanje kart v nekaterih ostalih ustanovah. Te bodo tudi nadaljevale pogajanja o prihodnjem večletnem finančne, okviru povezave.

Odhod Velike Britanije je predviden 29. marca. Če bo prišlo do njega, se bo Evropska unija prvič po številnih zmanjšala. Trenutno je v ospredju vprašanje, ali bo brexit urejen ali trd in brez dogovora z Brusljem. Za zdaj se zdi, da je verjetnejši črni scenarij. Posledice bosta občutili obe strani. "Trd izstop bo imel katastrofalne posledice za evropsko gospodarstvo, a v manjši meri, kot za britansko, ter tudi za kup področij, ki se jih niti ne zavedamo, ko vsak dan trgujemo z Združenim kraljestvom in potujemo tja, od tehničnih certifikatov in dostopa do zdravil do gostovanja v tujini. Mislim, da si trdega izstopa ne želi nihče. Upam, da bo prevladal razum in bomo v prihodnjih tednih prišli do nekega sporazuma," poudarja poznavalec politik Evropske unije Dragan Barbutovski. Da bo trd brexit škodil predvsem Združenemu kraljestvu, meni tudi direktor programa evropskih študij na kolidžu Dickinson v ZDA, Andrew Wolff. "Težko bo. In mislim, da tudi Britanci ne vedo točno, kaj se bo zgodilo. To je zaskrbljujoč razvoj. Morda se bodo prebili skozi, saj Velika Britanija, če lahko tako rečem, nikoli ni bila 100-odstotno evropska. Oni sami se počutijo ločene. Morda potrebujejo čas, da gredo svojo pot in se zares odločijo, kakšna država želijo biti v odnosih z Evropo."

Smernice za nadaljnjo pot bodo Evropski uniji ponudile majske volitve v Evropski parlament. Njegova sestava se utegne precej spremeniti. Med drugim naj bi tradicionalne stranke prejele manj glasov. Temu bo sledilo oblikovanje Evropske komisije. Ob koncu leta bo novega predsednika dobil še Evropski svet. Med drugim bodo Washington in tudi ostali pomembnejši mednarodni igralci v Bruslju dobili novega sogovornika. Kaj bo to pomenilo za odnose z ZDA, ki so se v zadnjem letu nekoliko zaostrili? Wolff meni, da večjega vpliva ni pričakovati. "Ameriško-evropski odnosi so dejansko odnosi glavnih mest držav in Washingtona. In ZDA temu dajejo prednost."

Ko bodo ključna mesta v ustanovah Evropske unije zasedena, bo verjetno nakazana smer, v katero bo krenila skupna barka. Še posebej pomembno bo, kako se bo nova oblast v Bruslju lotila migracijskega vprašanja, ki še nikakor ni rešeno. Soočanju z migracijskimi in tudi varnostnimi izzivi bo, kot kaže, namenjenega več denarja v prihodnjem finančnem okviru Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2027. Tudi zato bo v njem na voljo precej manj kohezijskih sredstev. A ustanove pogajanj še niso končale. "Slovenija ima lahko veliko besede, če želi. Ministri v Svetu o uredbi o večletnem okviru namreč odločajo soglasno. V novem okviru se bo poznalo, da odhaja Združeno kraljestvo, torej druga največja neto plačnica. Zato bo treba paziti, da ne bo prišlo do premočnih rezov za politike, ki so za nas bistvenega pomena. To so za Slovenijo kohezija, kmetijstvo, okoljska politika, raziskave in razvoj," je ob tem pojasnila evropska poslanka Patricija Šulin.

Mineva 20 let od uvedbe evra, a letos bomo ob tem zaznamovali še dva jubileja - 70. obletnico ustanovitve Sveta Evrope in 15. obletnico širitve povezave na države srednje in vzhodne Evrope. Med njimi je tudi Slovenija, ki je že začela s pripravami na svoje drugo predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta 2021. V tej vlogi se je zdaj prvič znašla Romunija, žezlo bo Finski predala 1. julija.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...