Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče
29.01.2019, 18:45

Večina centralnih bank območja evra prenehala izdajati petstotake

Centralne banke območja s skupno evropsko valuto so prenehale izdajati bankovce za 500 evrov. Trimesečni zamik tega ukrepa sta si za lažji prehod izposlovali centralni banki Avstrije in Nemčije. Običajni ljudje spremembe ne bomo bistveno občutili, gotovinskim varčevalcem se ni treba bati za prihranke.

Evropska centralna banka je odločitev o dokončni ukinitvi evrskih petstotakov sprejela pred dobrima dvema letoma in pol. "Glavni razlog za prenehanje izdajanja petstoevrskega bankovca je v opozorilih pristojnih ustanov Europol in Interopol, da se ga uporablja tudi pri nezakonitih poslih," pojasnjuje Gregor Miklavčič z Banke Slovenije. Neposrednih dokazov, da so največji evrski bankovci priljubljeni predvsem med teroristi in kriminalci, ni. "Je pa dejstvo, da lahko z njim prenašamo veliko vrednost na relativno majhnem prostoru, kar otežuje delo organom pregona."

Vrstili so se očitki, da je takšna politika Evropske centralne banke zgrešena, pojavile so se skrbi, da gre za omejevanje osebne svobode in da bi lahko trpela vrednost valute. "Menim, da so skrbi odveč, saj so ljudje redko uporabljali ta bankovec, prav tako lahko zagotovim, da ni predvideno nadaljnje ukinjanje ostalih apoelov ter da lahko potrošniki še naprej uporabljajo gotovino kot do zdaj," miri Miklavčič. Posebnih vplivov na poslovanje podjetij ne bo, hvaležni bodo trgovci.

Če varčujete v nogavici ali pod vzmetnico in torej kakšen evrski petstotak hranite doma, se z menjavo ne mudi. "Bankovec nikoli ne bo izgubil svoje vrednosti in ga bo vedno mogoče brezplačno zamenjati v Banki Slovenije. Tistim, ki bi to želeli storiti, svetujem, naj ne hitijo in naj počakajo do 28. maja letos, saj bosta prišla v obtok nova bankovca za 100 in 200 evrov," še poudarja Miklavčič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...