Marjan Bunič
Jakob Čuk
Helena Križnik
Mladi, veselje (foto: Rok Mihevc)
Mladi, veselje
19.01.2019, 08:30

Študentske izmenjave in lažje potovanje - darilca Evropske unije mladim

Evropska unija je za številne mlade nekaj samoumevnega. Morda tudi zato ni velikega zanimanja za politike Bruslja in posledično tudi ne za vsakokratne volitve v Evropski parlament. Pred tokratnimi, na katere se bomo podali maja, na pomen oddaje glasu opozarjajo različne organizacije. Nekatere v času kampanje pripravljajo različne dejavnosti, ki mlade seznanjajo s pozitivnimi vidiki članstva v veliki družini narodov stare celine.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Jaka Trilar je prepričan, da je udeležba mladih na volitvah v Evropski parlament nujna. Čeprav priznava, da ima sama Evropska unija tudi negativne lastnosti, nikakor ne smemo mimo tistega, kar pravzaprav ponuja. Poleg prostega trga Trilar omenja različne programe za študentsko populacijo, med njimi je Erasmus. "Marsikateri študent, ki pride iz te izmenjave, pride obogaten za kulturno izkušnjo in tudi za izkušnjo, s katero bo v globalnem svetu shajal veliko lažje."

Da je ljudi veliko lažje aktivirati proti Evropski uniji kot zanjo, opozarja direktor Socialne akademije Matej Cepin. A sam opaža veliko koristi. Tudi za mlade. Cepin prav tako našteva več možnosti za študij v tujini in lažje potovanje med državami. "Poleg teh darilc, ki pridejo iz tega, je pomembno to, da fokus mladih ni več Slovenija, ampak širši prostor."

Načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Žiga Kovačič poudarja, da Evropska unija niso le mreženje, izmenjava dobrih praks in sama sredstva. "Evropska unija združuje ljudi, ki izhajamo iz istega vrednostnega sistema, ki podobno razmišljamo ter enako gledamo na družino in vrednote. Če bi Evropo vsi razumeli kot prostor, kjer živimo podobni ljudje, pokazali mladim, kaj ta Evropa v resnici je, bi bilo to še veliko boljše."

Vprašati bi se morali, koliko časa na stari celini že ni bilo vojne, in odgovor, kaj je bistvo Evropske unije, je na dlani. Tako razmišlja Peter Merše iz Skupnosti katoliške mladine. "Če Evropske unije ne bi bilo, če bi Slovenija po nekem čudnem scenariju izstopila iz nje, če bi jo prevzele neke druge sile, ki bi ukinile, kar imamo zdaj in lahko odločamo o tem, bi se šele zavedli kaj lahko izgubimo."

V Celjskem mladinskem centru zaznavajo veliko potrebo po informiranju o udeležbi na volitvah v Evropski parlament. "V ta namen na srednjih šolah pripravljamo dialoge in delavnice, predvsem za tiste, ki bodo maja imeli prvič pravico in tudi dolžnost oddati svoj glas za evropske poslance. Teme bodo Evropska unija, aktivna participacija in njihov prispevek k temu, da povedo, kakšno Evropo si pravzaprav želijo," pojasnjuje tamkajšnja vodja programov, mednarodne koordinacije in projektov Katja Kolenc.

Evropski parlament
Evropski parlament © EU

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc) Mojca Senčar (photo: Rok Mihevc)

Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka ...