Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Ukrajinska pravoslavna Cerkev tudi uradno samostojna

Svet | 05.01.2019, 16:21

Ekumenski patriarh Bartolomej je tudi uradno razglasil samostojnost Ukrajinske pravoslavne Cerkve. Dokument o tem sta poleg njega v Carigradu slovesno podpisala še metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ta je pred družbenega omrežja Twitter sporočil, da gre za zgodovinski dogodek in velik dan.

Poteza ni presenečenje, odločitev je bila sprejeta že pred časom. Kot je znano, je močno razburila Rusko pravoslavno Cerkev. Prav pred kratkim je moskovski patriarh Kiril ekumenskemu patriarhu Bartolomeju postavil ultimat - če ne bo preklical neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, ga ne bo več upošteval kot ekumenskega patriarha pravoslavnega sveta. Pismo mu je poslal 30. decembra. V njem našteva prisilne korake, ki so vodili do nedavnega psevdokoncila v Kijevu. Zanimivo je, kot dodaja agencija Asianews, da ta izraz spominja na psevdokoncil leta 1946, ko si je moskovski patriarhat pod Stalinom in Hruščovom priključil ukrajinsko grkokatoliško Cerkev, ki je nato do leta 1990 delovala v katakombah.

Da se spor med Moskvo in Carigradom poglablja, je bilo razvidno iz televizijskega intervjuja 28. decembra, v katerem je metropolit Hilarion izjavil, da bo moskovski patriarhat ustanovil svoje škofije in župnije na vseh ozemljih, kjer obstajajo strukture shizmatičnega carigrajskega patriarhata. To pomeni, da se spor širi na celoten svet, pravoslavje pa ne bo nikoli več isto, ugotavlja agencija Asianews.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...